frosne vandrør gode råd

Frosne vandrør – Værd at vide

Kulden og frosten i Danmark sætter sine tydelige spor hos rigtig mange husstande hvert enestår. Frosne vand- og varmerør er et problem hos mange danskere, når graderne for alvor begynder at dale.

Frosne vandrør er bestemt ikke noget du skal spøge med. De kan nemlig i værste fald sprænge, hvilket vil have meget alvorlige konsekvenser. I denne artikel kan du læse mere om, hvordan du billigst muligt får udbedret skaden, hvis den er sket samt få syv gode råd til at undgå frosne vandrør.

Kan du optø dine frosne vandrør selv eller kræver det professionel assistance?

Mange boligejere tager sagen i egen hånd, hvis de er blevet ramt af frosne vandrør. Dette kan dog vise sig at få fatale konsekvenser, da de ikke altid er klar over, hvor slemt det egentlig kan stå til med vandrørene.

Det er ikke unormalt, at du hører om personer som har forsøgt sig med blæselamper og stearinlys med henblik på at få tøet rørene op, hvilket i mange tilfælde ender i endnu større skader.

Det bedste du kan gøre er at tage kontakt til en professionel installatør, da kræver autoriseret arbejde at tø rørene op. Især hvis der er tale om frost i de skjulte vandrør som er meget svære at komme til.


Er skaden sket? Få 3 gratis tilbud på udbedring af skaden


Hvis skaden er sket, og dine vandrør er sprunget eller lignende, er det værd at kontakte en professionel håndværker som kan hjælpe dig med at udbedre skaden.


I samarbejde med 3byggetilbud.dk kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud på udbedring af vandrørsskaden fra tre forskellige og professionelle håndværkere. På den måde er du sikret en super god og billig pris fra en godkendt håndværker.



Du kan i øvrigt også benytte ovenstående link, hvis du gerne vil have professionel assistance til at optøning af dine vand- og varmerør. 

7 gode råd til at undgå frosne vandrør

Sluk ikke for cirkulationspumpen, når der er frost udenfor

Hvis ikke der er cirkulation i rørene, har de meget nemmere ved at fryse til. Derfor er det vigtigt, at du lader cirkulationspumpen kører, når der er mange frostgrader udenfor.

Er dine rør isoleret godt nok?

Hvis du årligt oplever problemer med frosne vandrør, er det en god ide at få efterisoleret de steder, hvor den er gal. Hvis dette ikke hjælper, er der ikke andet for end at flytte vandrørene, hvis det er muligt.

Hovedhanen i dit sommerhus skal lukkes

Sommerhuse er tit og ofte udsat for sprængte vandrør, hvilket især skyldes, at der ikke bliver lukket for hovedhanen. Derfor kan det i den grad anbefales at lukke for denne hovedhane, når du i samme omgang lukker sommerhuset ned for vinteren.

Minimumstemperatur på 17 er at foretrække

Hvis du gerne vil have dækning af forsikringen ved frostskader, er det nødvendigt at have en minimumstemperatur på 17 grader i dit hjem (dette er dog undtaget i sommerhuse). Det anbefales at tage en snak med dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl om noget.

Derudover er det værd at vide, at du kan få varmepumper som helt automatisk kan holde en minimumstemperatur i dit hjem. Denne varmepumpe fra Mitsubishi har bl.a. denne smarte funktion.

Tjek skunk, loft og andre ”skjulte” steder

Inden vinteren for alvor rammer, er det en uhyre god ide at få tjekket rørene i din skunk, på dit loft og andre skjulte steder. Er rørene isoleret godt nok eller er de meget udsat? Hvis de mangler isolering, er der ikke andet for end at få efterisoleret med det samme, så de er mest mulig klar til vinterens hårde kulde.

Drop blæselamper, varmepistoler og stearinlys

Ovenstående varmekilder er bestemt ikke at foretrække, hvis du gerne vil tø dine vandrør op på en smart og ikke mindst korrekt måde. Tag i stedet for kontakt til en professionel installatør som meget mere effektivt og korrekt kan hjælpe dig med at tø rørene op uden ,at du ender med en kæmpe stor regning på udbedring af en evt. vandskade.

Er skaden sket? Sørg for at skaden ikke udvikler sig

Hvis skaden er sket, og du har fået sprængt vandrør, er der ikke andet for end at få stoppet skaden, så den ikke udvikler sig til at blive større. Luk for din hovedhane og kontakt en professionel installatør/VVS’er.