Fliserens eller algebehandling? Sådan bliver terrassen alge-fri

Reklame: Alger er for mange danske husejere et stort problem. Der er selvfølgelig ikke noget unikt dansk ved alger, men det danske klima, og særligt de lange, våde vintre, er desværre ideelle forhold for alger, der skal have det fugtigt. Særligt terrasser og andre steder med fliser kan hurtigt blive udsat for alger og flisepest. Dette kan bekæmpes på mange måder – fliserens, algebehandling etc.

Alle behandlinger afhænger typisk af hvor stort problemet er, men fælles er dog at de bør gøres skånsomt. Alger er nemlig ikke blot grimme at se på, på længere sigt kan de skade fliser og andet de sætter sig på. Derfor er det vigtigt at vælge den mest skånsomme løsning, da unødvendigt hårde løsninger modvirker hele pointen med at få alger fjernet.

Tag dem i opløbet

Alger på terrassen er typisk et problem der udvikler sig over tid. Derfor kan det være en fordel at tage algerne i opløbet, ved at vælge en alge-forbyggende metode. Dette er der to primære grunde til. For det første, tager man algerne før de kommer, og slipper altså helt for at se på algerne. For det andet, slipper man for at tage hårdere metoder i brug, der, hvis de ikke udføre ordentligt, kan gøre skade på terrassen.

Når det kommer til at forbygge alger på fliser, er en algerens det bedste middel. Algebehandlingen dræber alle alger der er på vej, og sørger dermed for at de ikke får tid til at brede sig. Med det rette udstyr undgås desuden skade på fliserne, der vil vise sig fra deres bedste, algefri side. Derudover anbefales det, at man gentager algerensningen en gang om året, for at være helt sikker på, at holde algerne på afstand.

Når skaden er sket

Har man allerede fået alger, og evt. flisepest, skal man dog ikke frygte. Disse er til at slippe af med, på en måde der ikke skader terrassen – så længe det gøres ordentligt. I tilfælde hvor algerne allerede har indtaget terrassen og andre fliser ganske grundigt, er det typisk en fliserens man bør gå med. Denne fjerner alt hvad der er af alger og flisepest, og efterlader ens fliser så gode som nye.

Som sagt bør dette gøres ordentligt. En fliserens udføres typisk med en højtryksspuler, og denne kan virke skadelig på fliserne, hvilket på længere sigt kan nedbryde flisen og forkorte levetiden. Derfor er det smart at opsøge professionelle der har udstyr der undgår dette. En højtryksspuler der vinkler strålen, skader for eksempel ikke fliserne på samme måde, som en sædvanlig højtryksspuler. Dermed får man alle fordelene ved en fliserens, uden ulemperne.

Lidt ekstra, for det ultimative resultat

Når fliserensningen så har gjort sin opgave, og fliserne er som nye igen, er der et par ting man kan gøre, for at få effekten af dette til at vare længere. For det første, bør man få algebehandlet fliserne umiddelbart efter. Algebehandlingen tager selv de alger, der endnu ikke er synlige, så resultatet bliver mere grundigt på denne måde. Igen er det smart at få algebehandlet sin terrasse en gang om året, for dermed at bevare resultatet i længere tid.

Ønsker man et endnu grundigere resultat, kan man med fordel også få imprægneret sine fliser, efter en fliserens. Dette vil gøre, at fliserne ikke ligeså nemt suger vand til sig. Da alger som sagt helst skal have det fugtigt, hjælper en imprægnering meget på fremtidige muligheder for at ens fliser bliver ramt af alger. Prikken over i’et er så at få strøet med fugesand, der kommer godt ned i revnerne. Dermed sikrer man sig det ultimative resultat ovenpå en fliserens.