udbedring af skimmelsvamp

Sådan bekæmper du skimmelsvamp

Skimmelsvamp er en lillebitte svamp, der findes mange steder i naturen. Indimellem angriber den boliger som følge af fugt, og det kan føre til dårligt indeklima og sygdom. Derfor bør skimmelsvampen bekæmpes, så snart den opdages. I guiden her kan du få hjælp til at bekæmpe skimmelsvamp i din bolig.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er i bund og grund helt naturligt. Svampene er bittesmå og vokser i fugtige miljøer som eksempelvis i skovbunde og på træer. Svampesporene spreder sig gennem luften, og de vil derfor helt naturligt komme ind i boliger, når der luftes ud, eller blot når døren står åben. Sporene er ikke farlige, men det bliver de, hvis de får lov at udvikle sig til skimmelsvamp. Sporene udvikler sig til skimmelsvampe, hvis de får lov at opholde sig i fugtige miljøer gennem længere tid. Eksempelvis ved lækager eller vandskader, der ikke opdages. Dog også som følge af helt almindelig kondens i vinduer, badeværelser, køkkener og bryggerser.

Sådan opdager du skimmelsvamp

Skimmelsvamp kommer til udtryk som grålige plamager, der dog også kan syne grønne, sorte, brune eller hvide, afhængigt af hvor de opstår. Indimellem kommer skimmelsvampen et ikkesynligt sted, f.eks. bag tapet eller møbler, og så vil du opdage det ved en hengemt eller muggen lugt, eller ved buler på tapetet.

Skimmelsvamp er skadeligt

Kortvarigt ophold nær skimmelsvamp er ikke skadeligt. Vi bliver alle udsat for skimmelsvamp i naturen, og de fleste vil desuden opholde sig i skimmelsvamp i en kortere periode, inden det bliver opdaget og dermed kan bekæmpes. Skimmelsvamp kan give gener, og ved længerevarende ophold heri kan det være skadeligt. Især for børn.

Gener som følge af skimmelsvamp:

 • Hovedpine
 • Træthed
 • Hoste
 • Hududslæt
 • Irritation i øre, øjne og næse

Ved længerevarende ophold i skimmelsvamp kan du udvikle astma eller allergi, som vil være vedvarende, selv efter at skimmelsvampen er bekæmpet.

Bekæmpelse af skimmelsvamp

Opdager du skimmelsvamp i din bolig, skal du ikke gå i panik. Skimmelsvamp findes som sagt overalt, og det er heldigvis forholdsvist nemt at bekæmpe.

I første omgang afrenser du området med varmt vand og sæbe for at fjerne det yderste lag af skimmelsvamp, som også er det, der farver. Herefter desinficerer du med Rodalon, der også er lugtdræbende. Gentag eventuelt for at være sikker på, at al svampen er væk, men lad være at overdosere.

Sæbe og Rodalon fjerner ikke farven fra den skimmelsvamp, der allerede har været der. Det vil derfor være nødvendigt at male efterfølgende, hvis du ønsker at dække det gamle svampeangreb.

Her kan du læse mere om Rodalon og skimmelsvamp

Forebyggelse af skimmelsvamp

Når boligen er fri for skimmelsvamp, er det værd at forebygge fremadrettet, så ikke du risikerer et nyt angreb. I bund og grund består forebyggelsen af at eliminere fugtige miljøer, som skimmelsvampen trives i. Det vil sige;

 • at lufte ud dagligt
 • at bruge emhætten ved madlavning
 • at tørre tøj udenfor
 • at installere udluftning på badeværelset
 • at sørge for en minimumtemperatur på 18 grader i alle rum i boligen
 • at udbedre vand- eller fugtskade hurtigst muligt

Derudover bør du vaske sengetøj, tæpper, puder og dyner jævnligt for at eliminere svampesporer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *