Sådan bruger du en kompostkværn

Annonce:

Når man har en have, så får man automatisk opbygget en god bunke af haveaffald, der enten skal køres på genbrugspladsen eller brændes af på et bål i haven. Sidstnævnte mulighed er sjældent ret hensynsfuld overfor naboer og andre i området, mens den første er besværlig og tager tid ud af dagen, der kunne bruges på noget andet. Heldigvis er der dog endnu en måde at komme af med haveaffaldet på – og ved hjælp af en kompostkværn kan man faktisk genbruge haveaffaldet indenfor matriklen.

En kompostkværn består normalt af enten et knivsæt eller en valse, der kan bruges til at hakke og findele alt dit haveaffald, så det bliver til enten flis eller ny havejord. Dermed kan man både bruge kværnen til at fjerne haveaffald og til at skaffe nye materialer til brug i haven.

Sæt kompostkværnen, så udkastet peger den rigtige vej

Der findes mange forskellige typer af kompostkværne, og der er fordele og ulemper ved dem alle, når man skal bruge dem jævnligt. Ét af de områder, hvor kværnene adskiller sig fra hinanden, er ved deres udkast, der enten er direkte ud på jorden eller ind i en opsamler. Derfor er det vigtigt at stille kværnen på det rigtige sted, hvis den ikke har opsamler på, da jorden eller flisen ellers ryger direkte ud på fliserne eller et andet sted, hvor det skaber ekstra arbejde.

Kompostkværnen i sig selv fungerer helt af sig selv, når først man trykker start, men der findes forskellige modeller, der f.eks. kan findele materialet mere eller mindre afhængigt af, hvad dit behov er. Disse modeller er typisk lidt dyrere, men også smartere, og hvis du leder efter én af de bedste kompostkværne i test, så klik ind på https://haveunivers.dk/kompostkvaern-test/.

Sørg for at have sikkerheden i orden

Selvom alle kompostkværne er udstyret med en række sikkerhedsmekanismer, så er det alligevel vigtigt, at man har sikkerheden i orden, når man går i gang med at bruge den. Her er det f.eks. vigtigt at have et par gode skærehandsker på hænderne, så man ikke river sig på det materiale, man putter i kværnen, og herudover kan et par sikkerhedsbriller også være en god idé, da materiale kan flyve ud fra toppen af kværnen.

Til slut er nogle kompostkværne så kraftfulde, at de larmer en del, og hvis det er tilfældet, bør man også iføre sig høreværn – specielt, hvis kværnen kører i længere tid ad gangen.

Kontroller strømforbruget, så sikringerne ikke ryger

Det kræver stor motorkraft at skære eller valse grene og andet haveaffald fra hinanden, og det er derfor også noget, man skal være opmærksom på, hvis man køber en eldreven kompostkværn. Kompostkværnen bruger ofte store mængder strøm, når den er i fuld sving, og derfor bør man kontrollere, om ens strømforsyning kan trække den strøm, der skal til. Hvis man ikke har sikret dette, så kan sikringerne ryge på hele den gruppe, man har sat kværnen til – og det er ikke noget, der er populært hos resten af familien.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens elforsyning kan holde til belastningen fra kværnen, så kan et hurtigt opkald til en elektriker være en god idé – og ellers er det bare om at komme i gang med at kværne haveaffaldet til atomer.