ventilation

Sådan forbedrer du indeklimaet med naturlig ventilation

Er du også nysgerrig på, hvordan naturlig ventilation bidrager til et bedre indeklima? Her kan du læse mere om, hvordan du undgår at få hovedpine, træthed og irriterede øjne i løbet af dagen og ved hjælp af frisk luft i stedet får mere energi derhjemme og på jobbet.

Frisk luft i bygningen

Naturlig ventilation opstår ganske enkelt ved, at den friske luft føres ind i rummet gennem vinduer, døre, utætheder eller ventiler i bygningens facade. Den brugte luft fjernes igen via aftrækskanaler eller tilsvarende kilder til udluftning, blandt andet gennem vinduer og andre åbninger. Den indendørs overførsel af luft mellem boligens eller arbejdspladsens rum sker gennem åbne døre eller gennem spalter ved døren.

Almindelige temperaturforskelle og vindkræfter medvirker derfor til at skabe et naturligt luftskifte i bygningen, og du kan selv uden videre bidrage til at styre ventilationen. Det gør du ganske enkelt ved at åbne og lukke vinduer. Få mere at vide om, hvordan du skaber et godt indeklima ved at integrere naturlig ventilation i din bolig eller på din arbejdsplads hos Bolius og i bygningsreglementets eksempelsamling.

Skab et behageligt indeklima

Naturlig ventilation er med til at skabe et godt indeklima og udskifte luften indendørs. Alt, hvad vi foretager os af dagligdags ting i eksempelvis boligen og på arbejdspladsen, er med til at forurene luften. Det gælder både, når vi laver mad, vasker op, tænder stearinlys, ryger eller går i bad. Ja, faktisk forurener vi konstant luften med kuldioxid (CO2) gennem vores udåndingsluft, når vi trækker vejret.

Alt i alt er der et tilbagevendende behov for, at vi lufter ud i boligen eller på arbejdspladsen flere gange i løbet af dagen. Ellers risikerer vi at få gener af luften i lokalet. Den naturlige ventilation er altså en effektiv, fleksibel og billig ventilationsløsning, når du ønsker at skabe et godt indeklima.

I badeværelset og i køkkenet er det ofte nødvendigt at supplere den naturlige ventilation med mekanisk ventilation. Det gør vi alle sammen blandt andet, når vi tænder emhætten, mens vi står og laver aftensmad. Også på arbejdspladser med små kopirum eller mødelokaler kan der være behov for en hurtigere ventilation for at opretholde et behageligt indeklima.

Systemer til naturlig ventilation

I større bygninger vil det ofte være nødvendigt at anvende et system, som styrer den naturlige ventilation. Ventilationssystemerne sikrer, at vinduer åbnes og lukkes automatisk ud fra de ønskede og individuelt fastsatte værdier for temperatur og CO2 i den konkrete bygning.

Valget af ventilationsløsning skal altså passe til det konkrete behov for på en enkel og let håndterlig måde at sørge for regelmæssig udskiftning af luften. I eksempelvis sportshaller, skoler, kontorer, indkøbscentre og på restauranter er der som regel installeret ventilationssystemer, som sørge for regelmæssig tilførsel af frisk luft.

Naturlig ventilation er ikke blot i økonomisk henseende en god løsning. Visuelt fylder og forstyrrer udluftningen ikke i rummet. Bygningens arkitektoniske udtryk bevares tværtimod på en flot måde, da der ikke er behov for at installere skæmmende rør eller andre aggregater til ventilationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *