Sådan køber du hus

Det er en udbredt misforståelse, at det er billigere at leje frem for at eje. Faktisk er det oftest det modsatte, der gør sig gældende. Som lejer betaler du både de reelle udgifter til lån og skatter plus en ekstra sjat til udlejeren, for at det kan betale sig.

Ejer du samme bolig, vil du derfor spare penge. Derudover vil du ikke hver måned smide flere tusinde kroner direkte ud ad vinduet; du vil i stedet betale af på et dit eget lån, hvilket fungerer som en langsigtet opsparing, du får glæde af, den dag du sælger boligen.

Hvad har du råd til?

Det kan virke uoverskueligt at kigge på boligannoncer, hvis ikke du ved, hvad du skal kigge efter. Derfor skal du i første omgang finde ud af, hvad du egentlig har råd til at købe. Det gør du ved at tage et smut i banken for at tale med din bankrådgiver. De kan guide dig og hjælpe dig med at lave et budget.

Bankerne har et minimum for husstandens månedlige rådighedsbeløb, afhængigt af familiens størrelse. De låner typisk kun penge ud til jer, hvis I opfylder dette rådighedsbeløb, og det er også dette beløb, der bestemmer lånets mulige størrelse.

Giv dog ikke op, hvis din egen bankrådgiver siger nej. Det er altid muligt at spørge i andre banker, og der er også flere og flere private udlånere, der tilbyder boliglån.

Kig på boligens nettoudgifter

Én ting er, hvor meget du kan låne, noget helt andet er, hvor meget du har råd til at betale om måneden. Dét beløb er meget overskueligt som lejer, da du blot betaler en fast husleje, men som boligejer er der flere ting, der spiller ind. Du skal blandt andet betale.

  • Banklån
  • Realkreditlån
  • Ejendomsskat
  • Ejendomsværdiskat
  • Renovation
  • Vedligeholdelse

For at få et samlet overblik over de månedlige udgifter, skal du kigge på boligens finansiering og ejerudgifter. Ejerudgifterne er det, du skal betale i faste udgifter om måneden efter skat, baseret på tidligere budgetter og opgørelser. Sammenlagt med lånets afbetaling kan det lidt sammenlignes med det, du ellers betaler i leje. Vær dog opmærksom på, at ejerudgifterne kan ændre sig lidt. De inkluderer ikke forbrug.

Udbetaling på 5%

I dag er der lavet en lov, om at du selv skal komme med en udbetaling på 5% af købsprisen, før du kan låne resten af pengene af henholdsvis realkreditforening og bank. Du kan låne op til 80% af realkreditforeningen, og de resterende 15% lånes af banken. Jo mere, du selv kommer med i udbetaling, des lavere vil dine månedlige udgifter være.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *