Dette indhold er sponsoreret
En køkkenhave kan indeholde utrolig mange lækre grøntsager og krydderurter. Nogle foretrækker at have et lille højbed i deres have, mens andre foretrækker, at benytte sig af krukker med forskellige krydderurter i. Nogen prioriterer også at have en stor køkkenhave med alt, hvad de kan få fingrene i. Der er nemlig intet bedre, end at sidde i ens havemøbler på terrassen på en varm sommerdag, og sidde og nyde synet af den frodige køkkenhave. Dog starter en køkkenhave, uanset størrelsen, med planlægning. Læs med her i artiklen for at lære mere om planlægningen af en køkkenhave.
Det kan du læse om
Hvad skal der dyrkes i køkkenhaven?
Når man planlægger, at anlægge ny køkkenhave, så bør man som det første overveje, hvad man gerne vil dyrke. Valget af afgrøder er nemlig med til at afgøre, hvor stor køkkenhaven skal være. Grøntsager som kål, græskar og kartofler vil kræve noget mere plads i en køkkenhave på grund af deres størrelser. Derimod vil grøntsager som gulerødder, ærter og radiser kræver mindre plads. Derfor kan det være en god ide, at planlægge, hvad der skal plantes i bedene i køkkenhaven, så man kan få tilpasset bedene til størrelserne på de forskellige grøntsager og krydderurter, som man har valgt at have i køkkenhaven. Hvis man er nybegynder, så kan det være en god ide, at starte småt ud, og derefter udvide haven efter lyst og behov. En køkkenhave kræver nemlig en del pleje og pasning, og nogle grøntsager vil kræve mere opmærksomhed end andre. Derudover skal der vandes ofte, og jo større en køkkenhave, desto mere pleje og pasning kræver den.
Hvor skal køkkenhave anlægges?
En køkkenhave kan anlægges mange steder, men den er dog bedst placeret på et lyst og solrigt sted. Der må gerne være en vandrende sol over køkkenhaven i løbet af dagen, så længe køkkenhaven bare som minimum får 6 timers direkte sollys. Man bør være opmærksom på, at der er mange forskellige muligheder og varianter af grønsagsfrø, planter og krydderurter. Derfor vil der altid være noget, som næsten kan placeres hvorsomhelst i køkkenhaven. Planterne har nemlig forskellige krav til pasning og lys.
Udnyt pladsen i ens køkkenhave
Har man kun en lille have, eller vil man optimere udbyttet af køkkenhaven, skal der tænkes kreativt. Man kan tænke på haven som et løg, som har flere lag. Man kan udnytte den vertikale plads ved at lade planter, som er pladskrævende som for eksempel squash, græskar, bønner, vokse på espalier eller hasselgrene, så de kun kommer til at fylde i højden. Med en god omgang planlægning, så kan man sagtens få dyrket flere grøntsager på samme areal samtidigt.