Sådan vasker du dit tøj på en miljøvenlig måde

Der er ingen tvivl om, at vi alle belaster miljøet, hver gang vi sætter en vask over på vores vaskemaskine. Men du kan faktisk gøre rigtig meget for at skåne miljøet, når du vasker dit tøj. Og det er ikke bare godt for miljøet, men også for din pengepung.

Vi vil i denne artikel komme med gode råd til, hvordan du nemt og simpelt kan vaske tøj på en mere energirigtig måde.

Vælg en energirigtig vaskemaskine

Har du styr på hvilken energiklasse, din vaskemaskine tilhører? En af de mest effektive knapper, du kan trykke på, for at vaske på en mere miljøvenlig måde er at anvende en vaskemaskine med en god energimærkning. Skalaen går fra A til G, hvor A+++ er den mest effektive.

Skal du ud at købe en ny vaskemaskine, har det stor betydning for miljøet hvilken maskine, du vælger. Takket være energimærkningen er det nemt og overskueligt for dig som forbruger at gennemskue, hvor miljøvenlig de forskellige hårde hvidevarer er. Vælger du en vaskemaskine i energiklasse A+, er det rigtig godt, og vælger du en maskine i energiklasse G, er det rigtig skidt.

Tag altid energiklassen med i dine overvejelser, når du skal investere i nye hårde hvidevarer. Hvad enten du skal investere i en ny vaskemaskine eller et nyt køleskab. Der er en verden til forskel – både hvad angår miljøet og dit forbrug af elektricitet og vand. Vil du gerne have en vaskemaskine til en god pris, kan du med fordel benytte dig af en Whiteaway rabatkode.

Fortvivl ikke, hvis du har en vaskemaskine stående af ældre model, som du ikke har tænkt dig at udskifte foreløbig. Der er mange andre steder, du kan sætte ind.

Tænk dig godt om, når du vælger vaskeprogram

Behøver den hvide t-shirt at blive vasket ved 60 grader? Kan dine sokker nøjes med 30 grader? Det er rigtig godt for miljøet, at du ikke vasker dit tøj ved flere grader end højst nødvendigt. Du kan derfor gøre en stor forskel ved at stoppe op og tænke over, om dit tøj kan nøjes med mindre.

Der vil selvfølgelig være tøj og tekstiler, som er meget beskidte, og som det vil være uhygiejnisk at vaske ved færre grader. Her tænker vi eksempelvis på karklude og underbukser. Men hvad med dine jeans og dine sokker? Eller dit nattøj?

Overvej hver eneste gang, du sætter en vask over, om dit tøj kan nøjes med mindre. Det er sikkert begrænset, hvor beskidt dine børns nattøj er, og den skjorte, som du har haft på en enkelt dag på arbejde, kan sikkert også blive ren ved en 30 eller 20 graders vask.

Er du i tvivl om, hvor du kan spare på graderne, når du vasker? Forbrugerrådet Tænk kan hjælpe dig med deres guide til, hvordan du bedst vurderer, hvor mange grader dit tøj skal vaskes ved.

Fyld maskinen op, når du vasker

Det kan måske virke en anelse banalt, men det betyder faktisk rigtig meget i det store hele, at du sørger for at fylde din vaskemaskine op. Undgå at sætte halve vaske over. Det svarer til at køre opvaskemaskinen igennem, mens den hverken er helt eller halvt fyldt. Sørg for at samle en stor bunke vasketøj sammen, når du sætter vaskemaskinen i gang. Du vil blive overrasket over, hvor mange vaske det vil spare dig for i det lange løb.

Bor du i en husstand med far, mor og børn, er der rigtig meget vasketøj, der skal køres igennem systemet. Sørger du for at planlægge, hvornår du vil vaske, undgår du de mange halvtomme vaske. Planlæg eventuelt en eller to faste dage om ugen, hvor du vil vaske. Så er du sikker på, at du har nok beskidt tøj til at fylde din vaskemaskine. Du sparer både tid og penge ved at gøre det på den måde, og så gør du oven i købet også miljøet en tjeneste.

Læs også: Vaskemaskine med automatisk sæbedosering

Går din vaskemaskine til, er det på samme vis en rigtig god ide at tage vaskemaskinens størrelse med i betragtning, når du skal ud at købe en ny. Det nytter ikke noget at købe en ny maskine, der kan rumme op til 12 kilo tøj, hvis du bor alene og ikke har meget tøj at vaske. Så skal du vaske meget sjældent for at kunne fylde din maskine. Og kan du ikke vente, vil du komme til at sætte mange halvt fyldte vaske over.

Bor du i en husstand med mange mennesker, giver det derimod rigtig god mening at vælge en, der kan rumme en stor mængde tøj. Så slipper du for at skulle vaske hele tiden og igen. Hos Whiteaway kan du gøre et godt køb og spare penge på en ny vaskemaskine – hvad enten du søger en med stor eller mindre kapacitet.

Brug vaskemiddel uden parfume

Det er godt for miljøet at anvende sæbe og vaskemiddel uden parfume. Lad være at bruge for meget af det, men spar på vaskemidlet, når du sætter en vask over. Ofte har vi en tendens til at fylde alt for meget i skuffen. Drop skyllemiddel. Er du ikke glad for at undvære det, kan du vælge et miljørigtigt mærke og spare på det under doseringen. Det er sund fornuft for miljøet og for dit forbrug.

Lad dit tøj lufttørre

Når dit tøj er vasket, er det næste trin at få det tørret. Er du typen, der hænger dit tøj udenfor, når der er vejr til det? Eller tumbler du hellere alt det, du kan komme afsted med?

Tørretumbling er praktisk og smart, men det er ikke godt for miljøet. Så kan du undgå at tørre dit tøj i en tumbler ved at hænge det udenfor på snoren, vil det altid være det bedste. Om vinteren er det dog svært som børnefamilie at komme helt udenom at bruge en tørretumbler, og her er det en fantastisk maskine.

Hav ikke dårlig samvittighed over at tumble dit tøj i ny og næ, men forsøg så vidt muligt at reducere dit forbrug. Vælg en tørretumbler med en god energimærkning. Det gør en stor forskel for miljøet og for dit forbrug af vand og elektricitet. Vil du gerne udskifte din tørretumbler med en anden, mere energirigtig model, er der mange penge at spare med en Whiteaway rabat. Så hent en rabatkode som du kan bruge, når du skal investere i alle former for nye hvidevarer.

Tænk dig om – spar penge og gør en god gerning

Vil du gerne skåne miljøet og også selv spare penge på din tøjvask, er vores bedste råd at tænke dig om. Tænk dig om, inden du vasker tøj. Overvej altid, hvordan du kan gøre det på den mest hensigtsmæssige måde.

Køb dine hårde hvidevarer til den bedste pris, så du har råd til at gå op i energimærkning. Klik her for at hente en rabatkode til Whiteaway, som er en af de største forhandlere på markedet for hårde hvidevarer. Bruger du din sunde fornuft og går op i at købe hvidevarer, der tilhører en af de bedste energiklasser, er du godt på vej til at gøre det bedste for miljøet og for din egen pengepung.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *