forældrekøb

Tips og tricks til at finde den bedste a-kasse

I Danmark er det frivilligt, om du vil være medlem af en arbejdsløshedsforsikring. En arbejdsløshedsforsikring er en forsikring, der dækker, hvis du skulle miste dit arbejde og stå uden indtægt. Du kender måske også forsikringen i form af dagpenge, som er de penge, du får udbetalt, mens du er ledig.

Sådan får du ret til dagpenge

For at få ret til at modtage dagpenge ved ledighed, skal du være medlem af en a-kasse. Der findes mange forskellige a-kasser, men fælles for dem alle er, at de giver dig adgang til dagpenge, hvis du skulle miste dit arbejde. Uanset, hvilken a-kasse, du er medlem af, får du det samme udbetalt.

Din dagpengesats udregnes personligt af din a-kasse på baggrund af statens regler. A-kassen kigger på de seneste 24 måneder og udvælger de 12 måneder, hvor din indkomst har været højst. På baggrund af dette udregnes din dagpengesats. Du kan få 90% udbetalt af din tidligere indkomst, dog maksimalt 18.633 kr. om måneden.

Vælg den billigste a-kasse

Hvordan finder du så den bedste a-kasse? Det afhænger i bund og grund af dine præferencer. Vil du blot have adgang til dagpengesystemet, skal du finde den billigste a-kasse. Der kan være mange hundrede kroner at spare hver måned ved at vælge den billigste frem for den dyreste a-kasse. De billigste a-kasser koster omkring 450 kr. om måneden og er typisk upolitiske a-kasser, der optager medlemmer fra alle brancher – også kendt som ”gule” a-kasser.

Kig på services og fordele

Vil du derimod gerne nyde godt af kurser, arrangementer og andre medlemsfordele, bør du undersøge, hvad de forskellige a-kasser har at tilbyde. Du kan finde a-kasser, der udelukkende beskæftiger sig med dit område, og a-kasser der servicerer medlemmer fra mange forskellige fag og brancher. Typisk er de tværfaglige a-kasser de billigste at være medlem, men deres tilbud er heller ikke målrettet din branche på samme måde, som hvis du vælger en fagspecifik a-kasse.

Gratis a-kasse for studerende

Er du studerende, kan du mange steder være gratis medlem. Der er ingen grund til at vælge en dyr a-kasse inden for dit fag, da du alligevel ikke skal bruge a-kassens services, mens du er under uddannelse. Du kan uden problemer vælge en gratis a-kasse og så skifte til den a-kasse, du foretrækker, når din uddannelse nærmer sig sin afslutning. Din anciennitet følger nemlig med, når du skifter a-kasse. Mange steder kan du også få gratis fagforening som studerende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *