Vælg den rigtige lås til dig og din bolig

Låsen til din bolig er ikke bare låsen til dine mest værdifulde ejendele – det er også låsen til din privatsfære. Til det sted, hvor du føler dig tryg og sikker. Derfor handler valg af lås også om mere end bare prisen på dine arvestykker. Når du skal vælge den rigtige lås til din privatbolig, skal du have flere ting med i dine overvejelse. Din boligtype, det område du bor i, og hvor meget og i hvor lang tid ad gangen du er væk fra din bolig, er alle faktorer, som påvirker hvilken type låsesystem, der er det rigtige for dig. Der er nemlig stor forskel på at bo i et hus og en lejlighed, og hertil på at bo i stueetagen og højere oppe. Nogle nabolag er desværre plaget mere af indbrud end andre, og er du meget væk, så stiger risikoen for indbrud også. I det følgende får du inspiration og vejledning udi moderne låsesystemer.

Det nemme og bekvemme: Elektronisk låsesystem du kan styre med en app

På den seneste er elektroniske låsesystemer blevet mere avancerede, brugervenlige og populære. Bl.a. kan du få låsesystemet Yale Doorman til din hoveddør. Denne lås kan du låse op via en app på din telefon, således at du kan lukke håndværkere, venner og familie ind, selvom du ikke er hjemme. Aldrig mere behøver du altså blive hjemme fra arbejde, for at lukke håndværkeren ind. Samtidig kan du også nemt og sikkert låse venner og familie ind, når du fx er ude og rejse, og de skal vande dine planter eller passe din kat. Du slipper på den måde for både at skulle være hjemme, og for besværet med ekstranøgler – for slet ikke at snakke om usikkerheden ved at lægge en nøgle under måtten. Via appen kan du også holde øje med, hvornår børnene låser sig ind – så ved du det, når de er sikkert hjemme. Hertil er der også mulighed for at koble låsen sammen med professionelle alarmsystemer.

Den eneste ulempe ved et sådant elektronisk låsesystem, er prisen. Den er væsentligt højere end ved almindelige mekaniske låsesystemer.

Det traditionelle: Mekanisk låsesystem

Mekaniske låsesystemer kommer i alle prisklasser og i mange forskellige kvaliteter. Derfor kan det også være svært at finde hoved og hale i, hvad der er sikrest. Skal du være helt på din sikre side, så er der dog her et par ting, du skal kigge efter. For at dit mekaniske låsesystem er så effektivt som muligt, anbefales det, at du køber et ordentligt låsesystem med kopieringsbeskyttede nøgler, hagerigel og runde, dobbelte låsecylindre. Ikke noget med at købe en billig én fra det lokale byggemarked!

Lås på altandør og vinduer

De fleste bekymrer sig mest om den lås, der sidder i hoveddøren. Altandøre og vinduer er derfor et svagt led i den private sikkerhed, som tyve ynder at udnytte. I dag er er det hos de fleste sikkerhedsleverandører muligt at få både mekaniske og elektroniske låse til både vinduer og døre. Låsene i andre døre og i vinduer behøver ikke være lige så avancerede eller dyre, som den elektroniske lås, som kan styres fra en app. Man kan få en fin elektronisk lås, som låses op og i med en kode på et lille panel på håndtaget. Fordelen ved den elektroniske lås er her, at man så ikke skal have nøgle med rundt, hver gang man skal lufte ud. Det er dog stadig dyrere end den mekaniske låseløsning, som rent sikkerhedsmæssigt fungerer lige så fint som en elektronisk lås.

Men hvad er så sikrest?

Den elektroniske lås har den fordel, at den nemt kan kobles op på professionelle alarmsystemer. Men også vinduer og døre med mekaniske låse kan blive koblet op på alarmsystemer – omend det er mere besværligt. Hvilken lås du skal vælge, er således mest en smagssag. Du kan evt. kontakte en sikkerhedsleverandør, som leverer begge systemer. Beskriv din bolig, din hverdag og dit budget, og få dem til at komme med en anbefaling.