mandelgaver julen 2014

5 tips til juleaften 2018

Juleaften er i mange familier årets højdepunkt. Familien er samlet om god mad og dans om juletræet, og julelysene skinner i børnenes øjne hele dagen. Familiesammenkomster af den kaliber kan dog også medføre konflikter. Typisk fordi forældrene har travlt, og børnene er utålmodige. Derfor får du her 5 tips til juleaften.

Vær i god tid

Det lyder så nemt, men der er hundredvis af ting, der skal ordnes i dagene før og på selve juleaftensdag. Det handler i bund og grund om at være i god tid hele måneden. Køb gaverne i god tid, pak dem ind i god tid, handl ind i god tid. Des mindre, der skal laves i dagene op til juleaften, des mere af maden kan forberedes forinden – for det er der tid til. Og er der tid til at lave en del af maden og dække bordet lillejuleaftensdag, er der tid til at hygge som familie, mens anden passer sig selv i ovnen.

Uddeleger opgaverne

Juleaften er en kæmpe opgave, og derfor kan der sagtens uddelegeres. Lad din søster finde en god mandelgave, lad din svigermor stege en and og bed din egen mor om at medbringe risalamanden. Det bliver måske ikke præcis, som du havde forestillet dig, til gengæld bliver det langt mindre stresset, og det kan mærkes på humøret, overskuddet og stemningen.

Forventningsafstem

Dette er især et godt råd, hvis du skal holde jul med familie eller svigerfamilie, som du ikke normalt holder jul med, eller hvis der er mindre børn involveret. Snak om, hvad der forventes af aftenen, og gå på kompromis på forhånd, så ikke I på selve dagen skal diskutere, hvorvidt der må åbnes gaver før middagen, om mandlen må fremvises med det samme eller skal gemmes, til alle har spist op, og om børnene skal i seng kl. 21.00 eller må være oppe, til de falder omkuld. At forventningsafstemme både med børnene og med den øvrige familier tillader en rolig juleaften, der ikke ødelægges af diskussioner og uoverensstemmelser – de er snakket igennem og afgjort på forhånd.

Sig ”pyt”

Måske bliver sovsen lidt tynd, måske bliver sværen blød, eller måske smager risalamanden lige lovlig meget af vanilje og mandelgaven er ikke den sjoveste. Tillad dig selv at sige ”pyt”, hvis ikke alt bliver, som du havde forventet. Det er en stor opgave at holde juleaften; især hvis I er en stor familie. Ikke alt kan blive perfekt, og det er helt i orden. Det handler om at være sammen og at hygge sig. Afbød balladen ved at sige ting som:

  • ”Sværen er desværre blevet lidt blød. Har I nogen gode råd? Ellers må vi undvære og nøjes med den øvrige rigtig gode mad.”
  • ”Sovsen er desværre blevet lidt tynd – til gengæld smager den helt fantastisk. Er der nogen, der vil have et sugerør?”

Et glimt i øjet og et smil på læben gør rigtig meget.

Nyd det

Måske det vigtigste af alle 5 tips: uanset, hvordan det hele løber af stablen, så nyd det. Nyd, at familien er samlet, at der er god mad på bordet, at der står et fint juletræ med gaver under og venter på dans og hyggelige timer. Ikke alle er så heldige, så være taknemmelig og nyd det.