I takt med den teknologiske udvikling har verden i de seneste år set en eksplosiv vækst i udbuddet af digitale, wifi-kompatible måleapparater, som markedsføres direkte til forbrugerne.
Det er nu for enhver muligt at købe højpræcisions-blodtryks-,blodsukker- og aktivitetsmålere for ganske overkommelige priser, og også det danske sygehusvæsen har også været ganske hurtig til at tage udviklingen til sig, idet patienter, som har mistanke om, at de har forhøjet blodtryk, kan få vejledning i brugen af et elektronisk blodtryksmåleapparat ved deres læge, så de selv kan måle deres blodtryk derhjemme og ikke behøver at komme til konsultation for at få det klaret.
Dette sparer begge parter for en masse tid, og desuden er visse mennesker så sensitive, at alene det at være omringet af læger, sygeplejersker og måleapparater i sig selv kan forhøje deres blodtryk momentant, hvilket gør målingen mindre præcis.
Dette er et godt eksempel på, hvordan det, man kan kalde ”digitaliseringen af sundhed”, vinder frem. I sidste ende handler det om at bruge pålidelige apparater, og få dem aflæst og afmålt korrekt, og det er ganske simpelt blevet nemmere for lægfolk over de seneste år. Man kan naturligvis argumentere for, at der forsvinder noget autencitet og nærvær, når man ikke er i kontakt med sin læge ved hver måling, og der vil uafvendeligt også være skeptikere af udviklingen, men når man samtidigt husker på, at det skønnes at op imod hver 3. dansker på over 60 lider af forhøjet blodtryk, og at den aldrende del af befolkningen kun vokser, så er det nok også nødvendigt at i hvert fald overveje alternativer til det, vi har været vant til.
På et mere motionspræget niveau ser vi også, at der i de seneste år er dukket et væld af aktivitetsmålere og digitale wifi-badevægte op på markedet. Disse produkter kan hjælpe dig med at måle og vurdere din egen krops tilstand og udvikling, og oftest kan du bruge dem sammen med diverse apps, så du kan gemme og sortere al den data, du registrerer. De smarteste wifi-badevægte kan måle BMI, muskelmasse, fedtprocent og endda CO2-indhold i luften mm, og det giver derfor en helt ny dimension. Når man kombinerer det med en aktivitetsmåler, der kan sige, hvor mange kalorier, du har forbrændt, og en app, der kan hjælpe dig med at opstille dine hidtidige resultater på en overskuelig måde, lægge kostplaner og sætte mål for din udvikling, får man et meget effektivt værktøj til at sikre sig den fremgang, man ønsker at se (eller at afsløre årsagen til, at fremgangen udebliver)
En hurtig google-søgning på ordene ”digital sundhed” giver over en million resultater, og der er nok heller ingen tvivl om, at dette er fremtiden. Jeg har selv arbejdet sammen med webshoppen, www.coolhealth.dk, på et tidligere tidspunkt, og selv om jeg derfor nok ikke kan være helt neutral i min opfattelse, så vil jeg anbefale siden til enhver, der leder efter et godt og billigt digitalt sundhedsapparat. Udover at coolhealth.dk fører kvalitetsprodukter fra diverse interntionalt anerkendte sundhedsvirksomheder, udmærker de sig ved at føre deres helt eget brand, som de har udviklet fra bunden. Så vidt jeg ved, udspringer virksomheden faktisk af, at de to ejere, som begge har arbejdet mange år i sundhedssektoren så mulighed for at levere højkvalitetsprodukter til en lavere pris end markedsgennemsnittet.
Før man evt. begiver sig ud i at investere i en blodtryksmåler eller lignende, kan det desuden være en god idé at læse nogle anmeldelser og blogs på nettet. Der er efterhånden mange om budet, og det kan bestemt godt betale sig at orientere sig om, hvad det egentligt er, man har brug for, og – måske lige så vigtigt – hvad man ikke har brug for.
Artiklen er skrevet af: Jens Christiansen, 35 år, har arbejdet i sundhedsbranchen i 9 år og har en personlig interesse i motion og selvudvikling.
Relateret artikel: