hvordan vælger man seng

Gode råd inden køb af madras

Som du nok allerede ved, så bruger vi mennesker i gennemsnit 8 timer af døgnet i vores seng. Derfor er det ikke helt ligegyldigt, hvilken madras du vælger, hvis du altså gerne vil sove godt og komfortabelt om natten.

Ved at sove på den forkerte madras kan du risikere at få varige mén herunder ryg- og muskelskader. Når du sover på en dårlig madras, så vil din nattesøvn typisk være præget af meget urolighed. Du vil vende og dreje dig utallige gange i løbet af natten og generelt ligge meget dårligt. Derfor kan det altså godt betale sig at sætte sig lidt ind i, hvilke madrasser og typer som findes på markedet, så du kan få en madras, der passer så godt som muligt til dig og din krop.

En god og tilpasset madras sikrer dig en komfortabel og stabil nattesøvn som vil holde dit helbred og din friskhed helt i top. I denne artikel har vi samlet en række vigtige råd til køb af madras.

Få gratis ekspertvejledning med det samme


På BedreBoligliv anbefaler vi, at du besøger senge- og madrasforhandleren Bedre Nætter. På deres hjemmeside kan du komme direkte i kontakt med en madrasekspert, der uden tvivl kan være dig behjælpelig i forbindelse med valg af den rette madras. Vejledningen er 100% gratis og du kan få svar med det samme!


Læs mere om ekspertvejledningen hos Bedre Nætter. 

Ting du skal tænke over, inden du begynder at lede efter din nye madras

Inden du for alvor begynder at undersøge det store marked for madrasser, så bør du først og fremmest fastlægge, hvor stor din nye madras skal være. Som hovedregel anbefales det at vælge en størrelse som min. er 20 cm. længere end din højde. Hvad angår bredden er det en smagssag. Hvis du for eksempel er på jagt efter en dobbeltseng til dig og din partner, så er en bredde på 90 cm pr. madras at foretrække.

Hvilke typer af madrasser findes der?

Udover størrelsen skal du også vurdere, hvilken type madras du skal have. Da der findes mange forskellige typer af madrasser, så kan det godt være lidt svært at vælge, hvis du ikke rigtig kender noget til typerne i forvejen. Derfor har vi herunder lavet en oversigt til dig med madrastyper og dertilhørende information.

Boksmadras

Boksmadrassen er en madras som er bygget ind i en ramme. Denne ramme har til formål at stabilisere fjedrene. Når du vælger boksmadras, skal du være særligt opmærksom på fjedretypen. Der findes forskellige fjedretyper med hver deres fordele og ulemper.

Fjedretyper

  • Bonellfjedre
  • LFK fjedre
  • Pocketfjedre/posefjedre
  • Multipocketfjedre

En god tommelfingerregel er, at jo flere fjedre en madras har, jo bedre er den rent kvalitetsmæssigt. Dog er det meget svært at sige, hvilken fjedretype der er den bedste for dig, da det i høj grad afhænger af din kropsbygning. Tag kontakt til en sengeforhandler og få råd og vejledning i forbindelse med fjedrevalg.

Video af Bilka: Værd at vide om madrasser

Springmadras

Springmadrassen er stort set den samme som boksmadrassen. Den helt store forskel er bare, at springmadrassen ikke er bygget ind i en ramme. Derudover består en springmadras typisk ”kun” af et enkelt lag med fjedre, hvorimod boksmadrassen har to.

En af de helt store fordele ved springmadrassen er, at du kan vende den – hvis den er vendbar. Det anbefales på det kraftigste at vende din springmadras fra tid til anden, så fjedrene ikke ”sætter” sig, men holder sig friske.

Topmadras

En topmadras købes typisk med henblik på at øge komforten endnu mere. En topmadras er især at foretrække, hvis din nuværende spring-/boksmadras er lidt for hård. Topmadrassen går nemlig ind og stabiliserer og giver dig en blødere støtte – og det har bl.a. en ganske god effekt på kroppens blodgennemstrømning.

Hvornår skal madrassen udskiftes? En skummadras holder ca. 5 år, hvorimod springmadrassen/boksmadrassen kan holde i 8 år.

Skummadras

Hvis du overvejer at købe en skummadras, så skal du være særdeles opmærksom på, hvilken type skum du finder i madrassen. Der findes hovedsagligt tre skumtyper, nemlig: purskum, viskoelastisk skum, latex og koldskum. Hver enkelt type har sine fordele. Det anbefales at tage en snak med en sengeforhandler for at få uddybet typerne yderligere. Dog henvender latexmadrassen sig især til dig, der har det forholdsvist varmt om natten (latex virker kølende).

Hvis du har penge til det, så anbefales det kraftigt at købe en spring- eller boksmadras med skumpolstring over fjedrene. En skummadras alene er typisk ikke den optimale løsning, hvis du gerne vil sove godt og komfortabelt i mange år.

køb af boxmadras

Nederst i højre hjørne kan du kvit og frit chatte med en senge- og madrasekspert

BedreBoligliv anbefaler: Bliv vejledt af en madrasekspert

Som almindelig forbruger kan det godt være ret så svært at gennemskue det store marked for madrasser. Derudover kan det også være uhyre svært at finde en madras som passer til din krop, da du ikke har den fornødne viden og erfaring til at finde den helt rette model. Der er heldigvis hjælp at hente lige om hjørnet!

Hos Bedre Nætter kan du få gratis ekspertvejledning døgnet rundt

Her på BedreBoligliv anbefaler vi til hver en tid, at du benytter dig af muligheden for at få gratis ekspertvejledning. Ved at fortælle lidt om din kropsbygning og dine behov til en medarbejder hos Bedre Nætter, kan han meget hurtigt guide og vejlede dig til, hvilken madras der er det bedste valg for dig og som vil sikre dig den bedste søvn.