De fleste kan helt sikkert huske en smule fra sine fysiktimer, hvor du blandt andet lærte om varme, og hvordan denne konsekvent vil forsøge at stige til vejrs.
Dette sker ikke blot i fysiklokalet, men også hjemme i helt almindelige danske boliger, hvor varmen fra husstanden og dens energikilder altid vil søge opad. Som boligejer er du dog naturligvis interesseret i, at din dyrt betalte varme forbliver i huset, således du ikke fyrer for fuglene. Derfor har en lang række boliger et lag af isolering i vægge og på loftet, således en del af varmen trods alt forbliver indendøre.
Det kan du læse om
Loftisolering er en god ide
På trods af, at kravene til loftisolering løbende blev skærpet igennem 60’erne og 70’erne, har langt de fleste danske husstande alligevel for lidt loftisolering på loftet. De seneste regler fra 2006 foreskriver således, at et nyt hus skal have 300 mm loftisolering, mens et lavenergihus skal have 400 mm loftisolering, hvilket er krav, som langt fra alle danske husstande lever op til i dag.
Derfor er det en god idé for dig som boligejer at tjekke, hvor vidt din loftisolering er up-to-date, da der er en række fordele at hente ved korrekt loftisolering.
Tilbud på loftisolering – Gratis og uforpligtende
Hvis du inden for nær fremtid skal have isoleret dit loft, kan du med fordel benytte dig af 3byggetilbud.dks tilbudstjeneste, hvor du ganske gratis og uforpligtende kan få tre tilbud på loftisolering. Du udfylder blot en tilbudsformular, hvorefter du modtager tre tilbud fra udvalgte og professionelle håndværkere.
100% gratis og uforpligtende – det tager kun 5 minutter – du modtager billige tilbud fra professionelle håndværkere
Hvad er loftisolering – og hvordan foregår det?
Du har i mange år isoleret de danske huse med isoleringsmateriale, ligesom kravene hertil bliver skrappere og skrappere. Dette er med til at reducere forbruget af varme, hvilket er godt for både miljøet og pengepungen.
Den helt essentielle del i denne proces er isoleringsmaterialet. Når du isolerer et hus bruges et (eller flere) materiale(r), der leder varmen dårligt, hvorfor du eksempelvis ikke isolerer med metal eller glasplader. Det betyder, at når den varme luft rammer isoleringsmaterialet, vil dette ikke blive ledt videre og således slippe ud fra huset.
Det skal siges, at der dog sker et beskendt varmetab, men det er en brøkdel sammenlignet med ikke-isolerede huse. Derfor er det også vigtigt, at de enkelte elementer, der tilsammen udgør isoleringen, er sammensat helt tæt, således luft ikke kan sive igennem eventuelle huller og sprækker, ligesom du også undgår dannelse af kondens som følge af forskellige overfladetemperaturer.
Sådan kan loftisolering foregå med papirisolering
Det er dog ikke i alle tilfælde, at loftisoleringen fungerer som det yderste lag før taget. I mange konstruktioner finder du nemlig et vindtæt lag, nemlig vindspærre, der har til formål at beskytte mod fugt udefra. Det er nemlig alfa og omega, at din isolering holdes tør, da en våd isolering vil lede varmen langt bedre end en tør isolering, hvilket vil betyde varmetab og ringe effekt af ens isolering. Derfor beskyttes isoleringen oftest også på den anden side af en damspærre, der holder fugt fra boligen væk fra isoleringen
Hvad koster loftisolering?
Det er svært at give et præcist beløb på, hvad loftisolering generelt set koster. Der er nemlig en række ubekendte variable, der kan svinge en del i forbindelse med loftisolering, og disse kan være svære at tage højde for. Alligevel er der nogle enkelte regler og eksempler, der kan give dig en idé om, hvad loftisolering vil koste til din husstand.
I dette eksempel tager vi udgangspunkt i to husstande, der har loftarealer af henholdsvist 75 og 115 kvadratmeter. For huset på 75 kvadratmeter, vil 300 mm loftisolering koste omkring 14.000 kroner, mens prisen for huset på 115 kvadratmeter vil være omkring 21.500 kroner.
Som nævnt er der dog en række variable, der kan påvirke prisen. Eksempelvis skal du tage hensyn til, hvor vidt gangbroen på loftet skal hæves, om din nuværende isoleringsmængde skal indgå samt hvilke materiale, isoleringen skal bestå af. Netop hvilket materiale, du vælger, er ret afgørende for den endelige pris, hvorfor de to nævnte eksempler er et gennemsnit af de mest anvendte materialer.
Som følge af de varierende priser bør du derfor bede en eller flere virksomheder om at afgive sit tilbud på ens specifikke opgave, således du får et bedre udgangspunkt for dette.
Du kan med fordel indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud på loftisolering hos 3byggetilbud.dk – Gå tilbud her
Fordele ved loftisolering som boligejer
I det foregående stykke har vi ridset op, hvilket prisspektrum du kan forvente at havne i, når du skal ud på markedet efter loftisolering. Det kan for nogle virke som en stor udgift, men for en stor del af boligejerne vil det vise sig, at beløbet allerede har tjent sig selv ind på varmeregningen efter en meget kort årrække.
Et hus med forbedret og øget loftisolering vil således kunne opnå en besparelse på op til 10.000 kroner på det første år! Dertil kommer, at Energistyrelsen har iværksat en tilskudordning, hvor boliger, der opfylder en række krav, vil kunne modtage tilskud til netop loftisolering.
Derfor er der blot endnu større grund til, at du bør tjekke op på loftisoleringen i din egen bolig, hvis du er lidt usikker på kvaliteten og mængden af denne.
Udover de økonomiske fordele kommer, at mange boliger vil opleve et forbedret indeklima, når disse går fra mangelfuld isolering til korrekt loftisolering. Dårligt isolerede boliger oplever nemlig ofte såkaldte kuldebroer, hvor kulde kan vandre, hvilket skaber fugtige forhold samt tilførsel af kold udeluft. Udover selve kulden øger dette risikoen i boligen for skimmelvækst, mug og kondens. Heldigvis kan du imødegå dette i et snuptag ved hjælp af korrekt loftisolering.
Hvad venter du på?
Vi har nu ridset op, hvad loftisolering går ud på; og vi kan heller ikke understrege vigtigheden af netop dette nok. Der er en masse penge at spare på en ganske kort årrække, og du vil ligeså blive glad for det forbedrede indeklima.
40% af vores energiforbrug i Danmark foregår i bygninger, og som privatperson kan du altså gøre en god del til at reducere dette, som vi netop har set. Der er derfor et stort incitament til at komme i gang med at få lagt korrekt loftisolering, hvis dette ikke allerede er tilfældet i ens privatbolig.
En række firmaer specialiserer sig i netop dette, men hvis du er lidt af en gør-det-selv-mand, kan du sagtens gribe tyren ved hornene selv, så længe du får læst op på de nyeste regler og eventuelle teknikker, inden du tager hul på sit projekt. Dog anbefales det altid at lade en professionel stå for arbejdet, da det alt andet lige sikrer dig et bedre og mere tilfredsstillende resultat.
Isolering af loftet kan typisk klares på én dag pga. de meget effektive arbejdsmetoder som du kan se herunder