Buksbomplanter kan både bruges til hæk og til at lave flotte og kreative figurer.
En buksbomhæk er særligt kendt for, at den er nem at skære i fantasifulde figurer. Planten er dog også meget velegnet til en tæt og tyk hæk, som forbliver grøn hele året. Den vil derfor være med til at lyse op i en vinterbrun have. Buksbom er en hårdfør plante, der ikke kræver meget pasning. Den kan derfor nemt klare den danske vinter.
Stort udvalg af buksbomhække hos Plantetorvet.dk
På Plantetorvet.dk kan du finde et stort og prisvenligt udvalg af buksbomhække. De har i skrivende stund 12 forskellige typer.
Buksbom kan både bruges som enkeltstående planter, som lave hække eller som afgrænsning mellem forskellige områder i haven. Den er for eksempel meget populær at have rundt om et bed.
Det kan du læse om
Fire populære buksbomtyper
Der findes flere forskellige sorter af buksbom. Det gør, at du nemt kan finde den buksbom, der passer til dine behov. De fire mest populære sorter er:
- Buksbom til hæk, der er nem at klippe i form og god til små bede
- Buksbom ”Faulkner”, der er velegnet til hæk og skifter farve om efteråret
- Buksbom ”Rotundifolia”, der er god i kompakte beplantninger og har en flot dybgrøn farve
- Buksbom ”Blauer Heinz”, der har blågrønne blade og vokser langsomt, hvilket gør den nem at holde
Når du skal vælge, hvilken buksbomplante du gerne vil have, skal du først og fremmest tænke over, hvad du skal bruge den til. Nogle planter egner sig bedre til hæk end andre. Derudover er det en god ide, at du ser på de forskellige typer af planter, da de varierer i farve, bladenes form, og hvor høje de kan blive, og hvor hurtigt de vokser.
Sådan planter du en buksbomhæk
Når du skal plante en buksbomhæk, graver du en rende, der hvor hækken skal være. Den skal være 30×30 centimeter. Hvis du bor i et område med meget leret eller sandet jord, skal renden være 70 centimeter dyb.
Buksbom leveres altid med en klump jord om rødderne eller i en potte. Planter med klump kan bare sættes ned i renden, mens planter i potte selvfølgelig skal tages ud af potten. Det er en god ide at gøde og vande grundigt, inden du planter.
Der skal være 25 centimeter mellem hver buksbomplante. Det er med til at give den bedste og tætteste hæk, som det ikke er muligt at se igennem for folk udenfor haven – hverken sommer eller vinter. Vil du plante en enkeltstående buksbom, som du vil forme til en figur, kan det være en god ide at plante den, så den har meget lys og luft omkring sig.
Pasning og klipning af buksbomhæk
En buksbomhæk kræver ikke særlig meget i forhold til pasning. Den skal have noget gødning, og du skal sørge for, at den har rigeligt med vand. Den kan sagtens klare en lang, kold vinter i Danmark uden problemer.
Når det kommer til klipning, er det meget forskelligt, hvor meget du skal klippe den. Hvis du gerne vil have en buksbomhæk, der holder formen, skal du klippe den to gange. En gang i maj og en gang i august. Hvis du gerne vil have en hæk, hvor formen står knivskarpt, kan det være nødvendigt at klippe den en gang om måneden.
Du bør undgå at klippe buksbom midt på dagen, hvor det er meget varmt og solrigt. Det kan få de blade, der kommer frem i lyset, til at visne. Du bør heller ikke klippe buksbommen senere end september, da det kan give frostskader.
Pris på buksbomplanter
Der er mange planteskoler, der forhandler buksbomhække. En af dem er Plantetorvet.dk, der har et af Danmarks største udvalg af planter til hække. De har også nogle meget konkurrencedygtige priser.
Den billigste buksbomplante er en ”Faulkner”. Den koster omkring 110 kroner hos plantetorvet.dk.
Den næstbilligste er buksbom til hæk, der koster lige omkring 125 kroner.
Den næstdyreste er ”Rotundifolia”, hvor du må af med omkring 300 kroner for hver plante, mens den dyreste er ”Blauer Heinz”, der koster i omegnen af 350 kroner for hver plante. For alle buksbomplanterne hos plantetorvet.dk gælder det, at du får rabat, jo flere du køber.
Det kan virke dyrt at give flere hundrede kroner for en enkelt plante. Men husk på at en buksbom kan holde i mange år. Får den, hvad den skal bruge af gødning og vand, kan du nemt have glæde af den de næste 50 år.