At vælge ny dyne er nødvendigvis ikke raketvidenskab. Dog er der alligevel en række vigtige parametre, som er værd at overveje nærmere, når du vælger ny dyne. Her på BedreBoligliv.dk har vi skrevet en af internettets største (og forhåbentlig bedste) guides til valg af dyne, da vi ved, at der er mange mennesker som kan drage nytte af en guide til køb af dyner.
OBS
Artiklen er sådan inddelt, at du i den øvre halvdel kan læse om, hvordan du vælger den rette dyne (altså købsguiden). I den nederste halvdel kan du læse lidt mere generel information om dyner herunder hvordan de skal vaskes, hvad bæreevne betyder osv. For at blive klædt bedst muligt på til valg af dyne, så anbefaler vi, at du læser hele artiklen. Du er velkommen til at springe i artiklen ved hjælp af indholdsfortegnelsen herunder.
Er du på jagt efter dyner af høj kvalitet til gode priser?
>> Se det store udvalg af lækre dyner hos Bedre Nætter <<
Det kan du læse om
Dette skal du overveje, når du køber ny dyne
Når du skal købe ny dyne, så er der en række specielle parametre du bør overveje nærmere. Disse parametre indbefatter følgende:
- Størrelse på dynen
- Dynens fyld
- Hvor varmt du har det om natten
- Certifikater (ekstra vigtig hvis du er allergiker)
- Prisleje
Dynens størrelse
Langt de fleste tænker, at det sikkert er godt nok at vælge en dyne med en ”normal” længde. Hvad er en normal længde egentlig? Når du er på udkig efter en dyne, så er det vigtigt, at du vælger en model, der er lang nok. Hovedreglen lyder på, at du som min. bør vælge en dyne, der er 20 cm længere end din højde.
Få professionel og gratis vejledning i valg af den bedste dyne
Hvis du gerne vil have professionel hjælp til valg af den bedste dyne uden, at det skal koste dig en krone, så anbefaler vi, at du besøger Bedre Nætter. Hos denne forhandler har de en chatfunktion på hjemmesiden, der ganske enkelt og effektivt lader dig kommunikere med en senge- og dyneekspert. På den måde er du 100% sikker på at vælge rigtigt.
Det vil sige, at hvis du er 190 cm høj, så vil det være oplagt at vælge en dyne, der måler 220 centimeter – i længden selvfølgelig. Grunden til, at du skal vælge en dyne, der er længere end din højde er, at du helst skal undgå at ligge med tæerne uden for dynen. For at dynen har sin fulde effekt skal tæerne være placeret inden for.
Hvad gør du så med en dobbeltdyne?
Med en dobbeltdyne gælder den samme hovedregel. Du og din partner tager udgangspunkt i, hvem af jer der er højest og vælger dynens længde derefter.
>> Se det store udvalg af lækre dyner hos Bedre Nætter <<
Dynens fyld
Dynens fyld spiller en ret så afgørende for den overordnede kvalitet. Typisk skelner du mellem to typer af dyner: En dundyne og en fiberdyne. Om du skal vælge den ene type fremfor den anden afhænger af, hvor meget du ønsker at betale for din nye dyne.
Fiberdynerne bliver betegnet som dynernes discountudgave og ligger altså i den lave ende rent kvalitetsmæssigt. Dynerne kan med fordel bruges i sommerhuse, gæsteværelser eller som ekstra dyne. Den helt store fordel ved denne dynetype er, at den er uhyre billig. Fiberdyner er også gode til allergikere. Dog kan du som allergiker med de rette certifikater (læs mere om dem herunder) sagtens tåle en dundyne.
Hvis du gerne vil have en højere kvalitet og dermed en bedre søvn, så anbefales det til hver en tid at vælge en dundyne. Dundynerne er dyrere, men du får altså også noget for dine penge. Dog skal du være opmærksom på, at der i dag findes dundyner til ligeså lave priser som fiberdyner. Dette betyder nødvendigvis ikke, at dundynen stadig er bedre, da indholdet måske kun består af under 50% fjer. Et godt råd når du vælger dundyne er at kigge efter, hvor mange procenter dun udgør af dynens fyld.
- Længere nede på siden kan du få en mere udførlig forklaring af dynefyld. Du kan bl.a. læse mere om moskusdun, gåsedun osv.
Fryser eller sveder du om natten?
Når du skal vælge ny dyne, så er det også vigtigt, at du tænker lidt over, hvordan du har det varmemæssigt i løbet af natten. Sveder du meget eller ligger du og fryser under dynen?
Hvis du hidtil har svedt meget under din nattesøvn, så er en sval dyne at foretrække, da den er køligere at sove med. Fryser du derimod er en lun eller varm dyne at foretrække. Du kan læse mere om de forskellige varmeenheder samt bæreevne længere nede i artiklen.
Som udgangspunkt anbefales det at sove i et temperatur omkring de 20 grader med henblik på at få så god og stabil en nattesøvn som muligt. Hvis du sover i et soveværelse, hvor der er 20 grader, så vil en helårsdyne med en bæreevne på ca. 10-12 være det perfekte valg for langt de fleste mennesker. Denne ”hovedregel” er rigtig god at bruge som pejlemærke, når du selv skal købe din nye dyne.
Dyne-certifikater
Det kan godt betale sig at holde lidt øje med, hvilke certifikater de forskellige dyner har. Hvis du er allergiker, så bør du helt klart vælge en dyne med min. en eller flere af disse certifikater: Oeko-tex, Downafresh og Nomite.
Selvom du ikke er allergiker, så er stadig en god ide at vælge dyner med certifikater, da de vil sikre dig en sundere nattesøvn, hvor du ikke bliver påvirket af dynens materialer og indhold.
Længere nede på siden kan du få et nærmere indblik i, hvad de forskellige certifikater står for.
Prisleje
Når du skal vælge ny dyne, så vil du typisk også tænke over prisen. Hvad angår dyner, så hænger pris og kvalitet tit og ofte sammen. Du kan dog være heldig at finde et godt tilbud, hvor du får virkelig meget for prisen.
>> Se det store udvalg af lækre dyner hos Bedre Nætter <<
Selvom billige dyner virker tiltrækkende på pengepungen, så er det ikke ensbetydende med, at det er det du bliver gladest for i det lange løb. Når du køber dyne, så skal du huske, at det er en genstand som du ca. kommer til at bruge 8 timer om dagen i rigtig mange år. Derudover har den også en direkte påvirkning på din nattesøvn. Og som du nok allerede har erfaret, så har din nattesøvn også en meget klar påvirkning på, hvordan du har det i løbet af din dagligdag.
Derfor kan det altså godt betale sig at ofre lidt ekstra penge på en dyne, så din nattesøvn bliver god og stabil og påvirker din dagligdag positivt.
Dyner og varme
Når der skal vælges ny dyne, så opstår der tit og ofte spørgsmål om de forskellige dyners varme. Inden for dynebranchen beskæftiger du dig som regel med tre forskellige varmeenheder:
- Sval
- Lun
- Varm
Sval
Dette produkt er desværre udgået af Bedre Nætters sortiment. Hvis du vil se det nyeste sortiment og aktuelle tilbud, så klik her.
Sval er en rigtig god dyne at vælge, hvis du sveder meget om natten og generelt har det varmt. Sval bliver også betegnet som en sommerdyne, men kan med fordel bruges hele året rundt, hvis du altså har det varmere end gennemsnittet.
Lun
Dette produkt er desværre udgået af Bedre Nætters sortiment. Hvis du vil se det nyeste sortiment og aktuelle tilbud, så klik her.
Lun er den gennemsnitlige dyne, der hverken er for kold eller for varm. Langt de fleste mennesker sover med en lun dyne som helårsdyne.
Varm
Dette produkt er desværre udgået af Bedre Nætters sortiment. Hvis du vil se det nyeste sortiment og aktuelle tilbud, så klik her.
Varm bliver typisk betegnet som en vinterdyne. Altså en dyne der har en bedre isoleringsevne. Denne ”varmetype” er at foretrække, hvis du er tilbøjelige til at fryse lidt om natten.
Dynefyld: Hvad er forskellen på de forskellige fyld?
Som du nok allerede har bemærket, så findes der forskellige fyld til dynen. Hvad er så bedst, og hvad er forskellen på de forskellige dynefyld? Det kan du finde svar på herunder.
Gåsedun (det bedste du kan få)
Hvis du gerne vil have noget af det bedste af det bedste, så kan det anbefales at vælge en dyne med gåsedun som fyld. Det eneste dynefyld som er bedre (og meget dyrere) end gåsedun er edderdun som kan koste helt op mod 50-60.000 kr.
Gåsedunsdyner er kendt for at have en uovertruffen varmeevne kombineret med en meget lav vægt. At sove med denne type dyne kan godt sammenlignes lidt med at trække en stor og behagelig sky henover sig (hvis du kan forestille dig det).
Der er ingen tvivl om, at gåsedun er det oplagte valg, hvis du gerne vil have en af de bedste dyner på markedet. Dog skal du alligevel være lidt opmærksom, når du køber gåsedunsdyner. Der er nemlig nogle forhandlere som godt kan finde på at ”snyde” forbrugeren lidt ved at kalde en dyne for en gåsedunsdyne selvom der måske kun er 10-20 % gåsedun i, hvorimod resten er fjer. Fjer er langt fra ligeså gode og komfortable som gåsedun, hvorfor du skal passe på ikke at lade dig narre af for lave priser.
En god kvalitetsindikator er, at en god gåsedunsdyne føles fyldig og blød.
Andedun
Andedun bliver lidt betegnet som dynefyldets ”discountudgave”. Fyldet koster ikke så meget i forhold til de andre duntyper, og det skyldes især, at denne duntype ikke er ligeså god til at varme. Hvis du blot er på udkig efter en ekstradyne, der måske kun skal bruges 10 gange i løbet af et år, så kan du snildt købe dig en andedunsdyne.
Moskusdun
Et andet populært dynefyld er moskusdun. Dette fyld er dog ikke helt på niveau med gåsedun, men er på vej derop. Moskusdun stammer fra moskusænderne, der er kendt for at levere en meget en pæn længde dun, der samtidig også er uhyre fyldige, hvorfor de egner sig ekstra godt til dyner.
Kvaliteten af moskusdun varierer rigtig meget. Det er faktisk muligt at finde moskusdun, der er markant bedre end gåsedun, men det kræver også, at du er villig til at betale, hvad det koster. Sådan er det typisk inden for dyneverdenen. Jo højere kvalitet, jo flere penge skal du hive op af lommen.
Mikrofiber
Hvis du er på jagt efter dynefyld, der ikke er naturligt, så er det mikrofiber du skal vælge. Dette dynefyld er især fordelagtigt at vælge, hvis du er allergiker og derfor ikke kan tåle det naturlige fyld. Derudover er mikrofiberdyner også kendt for at være meget nemme at vaske.
Ulempen ved dette dynefyld er, at kvaliteten ikke er ligeså høj som ved for eksempel moskusdun og gåsedun. Hvis du overvejer at købe en mikrofiberdyne, så skal du være særligt opmærksom på, at vægten ikke nødvendigvis er en indikator for, hvor god dynen er. Derudover er det også en god ting at huske, at såkaldte hulfiber dyner ikke er i nærheden af at være ligeså gode som mikrofiberdyner.
Hvilket dynefyld skal du så vælge?
Dette spørgsmål afhænger af, hvor meget kvalitet du vil have. Hvis du gerne vil have en rigtig dejlig dyne, der føles som en drøm at sove med, så skal du højst sandsynligt gå på jagt efter en dyne med gåsedun eller moskusdun. Du skal vide, at pris og kvalitet hænger sammen som yin og yang inden for denne branche. Derfor kan det godt betale sig at give lidt ekstra, hvis du er på jagt efter god kvalitet og komfort.
Har du derimod ikke de store krav til en dyne, så kan du passende vælge en lidt billigere model – for eksempel en dyne af mikrofiber. Denne type er også værd at vælge, hvis du for eksempel har problemer med allergi og derfor ikke kan tåle de naturlige dun.
>> Se det store udvalg af lækre dyner hos Bedre Nætter <<
Værd at vide om dyner
Herunder kan du få lidt mere vigtig og nyttig information om dyner. Du kan bl.a. få svar på, hvad bæreevne er for noget samt hvordan du bedst vasker dine dyner.
Dyne størrelser
Herunder kan du se de typiske dynestørrelser du kan finde hos danske forhandlere.
- 140 x 200 cm (bliver betegnet den normale størrelse)
- 140 x 220 cm (en ekstra lang dyne)
- 200 x 200 cm (normal dobbeltdyne)
- 200×220 cm (bliver betegnet som en ekstra lang dobbeltdyne)
- 240 x 220 cm (ekstra stor dobbeltdyne)
Hvis du er på jagt efter en dyne med andre mål/specialmål, så anbefales det, at du tager kontakt til en forhandler og forhører dig om mulighederne. Forhandleren kan meget vel hjælpe dig, da han eller hun typisk har en direkte kontakt til producenten. Du skal dog være klar over, at den typisk vil koste ekstra, da der er tale om en dyne med specialmål.
Vask af dyne
Det er en fantastisk ide at vaske dyner ca. to gange om året. Ved at vaske dine dyner regelmæssigt nedbringer du risikoen for at udvikle allergi, du undgår husstøvmider og du øger holdbarheden.
Dyner skal som regel vaskes ved 60 grader. Det er værd at vide, at husstøvmider dør ved 55 grader. Derudover er det en god ide, hvis dynerne bliver vasket i en vaskemaskine på min. 7 kg., da de ellers ikke bliver vasket og skyllet ordentligt igennem.
Det anbefales altid, at du læser dynens vaskeanvisning grundigt, inden du vasker den, da nogle dyner kan tåle mere/mindre end andre.
Andre gode vasketips
- Køb et vaskemiddel der er egnet til dyner
- Tørretumbel dynen efter vask
- Inden du vasker dynen bør du tjekke dens syninger, så huller og andet ikke bryder op under vasken
- Under tørretumblingen er det en god ide at tage dynen ud et par gange og ryste den, så du undgår dun og fjer klumper sammen
- Brug vaskebolde til at holde dynen luftig
Hvad er bæreevne?
Hvad betyder bæreevne egentlig? Det spørgsmål er der rigtig mange, der stiller sig selv, når de er på udkig efter en ny dyne. Dyneforhandleren er altid god til at bruge ordet ”bæreevne”, men det kan godt være svært som privatperson at gennemskue, hvad det egentlig betyder. Læs med herunder og find svaret!
Bæreevnen er et udtryk for dynens kvalitet og varmeevne
Når du er på udkig efter ny dyne, så er det en god ide at kigge lidt på de forskellige dyners bæreevne. Bæreevnen er et udtryk for, hvor god dynen er til at isolere – altså dens varmegrad.
En høj bæreevne betyder, at dynen har en meget god isoleringsevne og dermed er varm. Derudover er bæreevnen også en god indikator for kvaliteten. En høj bæreevne er lig med en høj kvalitet i langt de fleste tilfælde. En dyne med en høj bæreevne vil også føles mere luftig og let, hvilket for mange er yderst komfortabelt, da det godt kan være irriterende at sove med en dyne, der føles tung og umedgørlig.
På det nuværende dynemarked kan bærevnen variere fra 2 til 16. Dyner med en bæreevne på 2 er typisk fyldt med fjer og hønsedun, hvorimod en dyne med bæreevne 16 er en edderdunsdyne.
Som hovedregel bør du gå efter en dyne med en bæreevne på min. 10, hvis du gerne vil have en god kvalitet og en dyne der passer perfekt til en soveværelsestemperatur på ca. 20-23 grader.
Hvilken dyne skal du vælge, hvis du sveder meget om natten?
Hvis du har tendens til at svede meget om natten, så kan du faktisk afhjælpe problemet ved at vælge den rette dyne. Her på BedreBoligliv.dk har vi faktisk skrevet en artikel kun om dét emne. Den anbefaler vi dig at læse, da den giver dig et godt indblik i, hvilke typer dyner der er gode, hvis du har det lidt for varmt om natten.
Artikel: Dyne hvis man sveder meget – Hvad skal du vælge?
Hvilke dyne-certifikater findes der – og hvad betyder de?
På det store dynemarked findes der en række certifikater, der alle er værd at vide lidt mere om. Disse certifikater er især vigtige, hvis du er allergiker eller gerne vil undgå at blive det. De forskellige certifikater tjener alle en funktion og er generelt en garanti for kvaliteten. I Europa har vi meget strenge krav til dynernes kvalitet, hvorfor det er nødvendigt for producenterne at leve op til disse bl.a. ved hjælp af certifikater.
Herunder kan du læse om de tre vigtigste certifikater og hvad de betyder.
Oeko-Tex
Oeko-Tex er et certifikater, der beskæftiger sig med dynens tekstiler. Som udgangspunkt bør du ikke vælge en dyne, der har mindre end en Oeko-Tex 100 certificering, da denne er standarden.
Nomite
Nomite er ekstra værd at holde øje med, hvis du er allergiker. Nomite-certifikater sikrer dig nemlig i forhold til husstøvmider. Nomite er din garanti for, at stoffet omkring dynen er så tætvævet, at det er umuligt for dine hudceller at trænge igennem. Mange mener, at Nomite er det vigtigste certifikat at holde øje med, når du køber dyner.
Downafresh
Dette certifikat beskæftiger sig med dundyners hygiejne. Downafresh certifikatet sikrer dig, at du får en dyne, hvor indholdet er 100% i orden. Downafresh er dit bevis på, at dunerne er blevet rengjorte, tørret og testet på så optimal en måde som muligt. Derudover sikrer Downafresh certifikatet dig også, at dunene er blevet indsamlet på en forsvarlig og moralsk god måde.
Populære dynemærker
Ringsted Dun
Hvis du gerne vil have dansk og ikke mindst høj kvalitet, så er det dyner fra Ringsted Dun du bør købe. Dette danskproducerende mærke fremstiller dyner og puder i absolut højeste kvaltiet. Derudover lever mærket også op til følgende certificeringer: Downafresh, Oeko-Tex 100 og Nominte.
Ringsted Dun gør meget ud af etik og dyrevelfærd. Det betyder, at hvis du køber en dyne fra Ringsted Dun, så kan du være sikker på, at den er blevet produceret på en forsvarlig måde, hvor dyrene ikke har lidt unødvendig overlast. Ringsted Dun benytter sig i øvrigt kun af leverandører, der giver skriftlige garantier på, at deres dyr lever under gode forhold.
Det danske mærke er af den overbevisning, at sunde og raske fugle, der behandles med respekt og fodres med det ernæringsrigtige foder, er med til at give de absolut bedste dun og fjer, hvilket med tydelighed kan mærkes på kvaliteten. Ringsted Dun er et af de absolut bedste dynemærker i Danmark.
Listen over populære dynemærker udvides løbende i takt med, at vi falder over et ekstra godt mærke. Vi er hovedsagligt på jagt efter danske mærker, da det som regel er en god kvalitetsindikator.
Derfor skal du bruge tid på at finde en dyne der passer dig
Hvis du undrer dig over, at du skal bruge tid på at finde den rette dyne, så læs lige med her. Hvis ikke vi mennesker får en god nattesøvn, så kan vi ikke fungere i dagligdagen. Vi føler os trætte og uoplagte, og vores humør er helt i bund. Derudover vil en dårlig nattesøvn også bidrage til et svækket immunforsvar, hvilket øger risikoen for at blive syg. Kort sagt: En god nattesøvn betaler sig!
Hvis du gerne vil forbedre din nuværende søvn, så er det nødvendigt at sove med en dyne, der er tilpasset dig og din krop. Derfor kan det altså godt betale sig at sætte sig lidt ind i tingene, inden du giver dig i kast med at købe en dyne. Det samme gør sig gældende, hvis du for eksempel køber en seng eller en madras.
Bedst i test dyner er ikke altid de bedste
Som du måske allerede har opdaget, så findes der en masse tests af dyner på internettet. Disse tests skal du tage med et gran salt, da de testvindende dyner ikke altid er de bedste for dig. Valg af dyne afhænger nemlig meget af DINE personlige præferencer, hvorfor en testvinder faktisk kan ende med at være det dårligste valg for dig – hvis ikke den matcher dine behov 100%. Som udgangspunkt anbefaler vi altid at bruge disse dyne tests som inspiration – og ikke mere end det. Hvis du vil være sikker på at få valgt den rette dyne, så skal du derimod tage en snak med en dyneekspert/forhandler og få ham/hende til at vejlede dig med udgangspunkt i dine behov. Det giver alt andet lige en større sandsynlighed for, at du får valgt den bedste dyne.
Vi håber, at du kan drage nytte af vores guide til valg af den bedste dyne. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så er du velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet herunder. Så vil vi forsøge at svare så godt som vi nu kan.
God fornøjelse med din nye dyne!