isolering af hulmur

Omfugning af hus

Omfugning af hus er nok ikke noget den almindelige dansker går og tænker over i hverdagen, men alligevel er det en ret vigtig del af mange menneskers liv, fordi fugerne og den mørtel som de er fyldt ud med, er med til at opretholde fundamentet i en hver families liv, nemlig huset.

Har du brug for en omfugning af huset? Og har du i den forbindelse brug for nogle gode råd om, hvordan det foregår både i tilfælde af, at du vil gøre det selv eller bare gerne vil have et indblik i processen, når mureren går i gang? Hvis ja, er du kommet til det rette sted!

omfugning af husFå 3 gratis og uforpligtende tilbud på omfugning af hus


Da en omfugning af huset kræver erfaring og de rette kompetencer, anbefales det, at du benytter dig af en professionel murervirksomhed.


Hos 3byggetilbud.dk kan du få 3 gratis og uforpligtende tilbud på en omfugning af huset fra tre professionelle håndværkere, så du er sikker på, at opgaven bliver løst med et flot resultat.


Pris på en omfugning af hus

Prisen på en omfugning varierer i høj grad af, hvor stort et areal du skal have omfuget samt hvilken murer du vælger til opgaven. Som du nok allerede har erfaret findes der både dyre og billige murer.

En god måde at få den billigste pris på er ved at benytte sig af 3byggetilbud.dks service (læs mere om den i den blå boks). På den måde får du tre gratis tilbud fra tre forskellige murere som alle ved, at de kæmper om dig som kunde, hvorfor de er mere tilbøjelig til at presse prisen ekstra ned.

Hvad er ca. prisen?

Hos langt de fleste firmaer skal du forvente en pris, der ligger i omegnen af 500 kr. pr. kvadratmeter ex. moms. Denne pris kan dog være billigere og dyrere afhængig af, hvilket firma du henvender dig til.

Slidte fuger kan få alvorlige konsekvenser

Det er sådan, at slidte fuger kan forårsage en del skader udover ”bare” at ødelægge helhedsindtrykket af huset. En af de mere alvorlige skader er fugtskader. Fugtskaderne kan i sidste ende føre til mug og svamp, hvilet meget hurtigt føre til et dårligt indeklima som er yderst uhensigtsmæssigt for familiens helbred. Derudover kan meget slidte fuger i sidste ende betyde, at muren falder sammen, hvilket selvfølgelig ville være en yderst ubehagelig oplevelse for den boende familie.

Omfugning af hus er altså værd at få foretaget, hvis dine nuværende fuger er slidte og mangelfulde. Som udgangspunkt anbefales det altid, at du hyrer en professionel murer til at foretage omfugningen. Dog kan det selvfølgelig være meget rart at vide, hvordan arbejdet skal foregå, fordi mange gerne vil kunne foretage arbejdet på egen hånd, hvis der kun er tale om et meget lille område, der skal omfuges.

Derfor følger en gennemgang af hvordan et godt stykke omfugningsarbejde gribes an. Læs med herunder.

omfugning af hus

På 3byggetilbud.dk kan du gratis og uforpligtende få 3 tilbud på omfugning af hus

Sådan foregår en omfugning

Til at starte med skal alle arbejdsforhold såsom værktøj og vejret være på plads. Vejrforholdene ved en omfugning har en ganske stor betydning. Solen må ikke skinne direkte på murværket, hvor omfugningen foregår, da det får mørtlen til at størkne for hurtigt. Hvad angår værktøj skal følgende redskaber bruges:

  • Børst
  • Vand
  • Pudsebræt
  • Fugeske
  • Fugejern
  • Stiv kost
  • Fugeskraber
  • Mørtel

Hvis du ikke har lyst til at læse nedenstående guide, kan du altid bare se videoen herunder som meget fint illustrerer, hvordan en omfugning af huset foregår.

Fugernes fræses ud

Det første skridt i omfugningen er, at fugerne fræses ud med en fugeskraber, som enten er i form af en maskine eller en hjemmelavet version, hvor dybden er minimum 13 mm, men hvis fugerne er hullet eller andet, skal dybden være omkring 25 mm. Herefter børstes væggen for støv og ande skidt for at gøre klar til den efterfølgende vanding med en våd børste.

Valg af mørtel

Nu er væggen efterhånden klar til at blive fyldt med mørtel. Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken mørtel der vælges. I byggemarkederne sælges der generelt en meget stærk mørtel, som faktisk ikke passer til specielt mange murværker.

Det mest hensigtsmæssige er at vælge en mørtel, som er i familie med den nuværende mørtel, der eksisterer på murværket. Derfor er den stærkeste mørtel ikke nødvendigvis den bedste, når der skal omfuges.

Fugerne fyldes ud med en fugeske

Hvis du kun skal omfuge et lille område, men gerne vil have samme farve som resten af husets fuger, kan du forsøge dig med at blande noget farvestof i mørtelblandingen. Dog får du det bedste og mest ensartede resultat ved at omfuge hele murværket med den samme blanding. Fugerne fyldes ud ved hjælp af en fugeske. Herefter bruges pudsebrættet til at fjerne det overskydende mørtel, mens fugejernet bruges til at tilpasse fugerne.

Børst væggen med en stiv kost

Afslutningsvis børstes væggen over med en stiv kost i en diagonal retning for ikke at ødelægge fugerne. Efter denne gennemgang skulle du gerne være godt rustet til at klare en lille omfugningsopgave selv eller holde øje med om muren nu gør det rigtigt.