takshæk

Takshæk

Taks giver en tyk stedsegrøn hæk, der har et klassisk look og er nem at forme.

En takshæk er en flot hæk, der skærmer for din have både sommer og vinter i det, den ikke taber nålene. Det gør også, at den er grøn og flot at se på hele året. Hvis du leder efter en klassisk hæk, der ikke kræver meget pasning, er den derfor et rigtig godt bud på en hæk for dig.

Priser på takshække? På Plantetorvet.dk finder du gode tilbud på takshæk. Se mere her!

Planten er da også meget populær til hæk, fordi den er så hårdfør. En almindelig taksplante kan for eksempel sagtens tåle saltvand og vind, hvilket gør den velegnet som hækplante ved den jyske vestkyst.

Forskellige typer af takshække

Der findes flere forskellige typer af takshæk. Tre af de mest brugte er:

  • Almindelig takshæk, der er usædvanligt hårdfør
  • Japansk taks, der bliver meget høj
  • Taks ”Hilii”, der egner sig særligt godt til smalle hække

Taksens bær er giftige. Har du små børn eller dyr, som du er bange for vil spise bærrene, er det en god ide at vælge en taks ”Hilii”, da den modsat de to andre ikke får bær.

Sådan planter du en takshæk

Du planter en taksplante ved at grave en rende, der hvor du vil have planten. Renden skal være 30 til 70 centimeter dyb alt efter jordens kvalitet. Ved leret eller sandet jord er det en god ide at lægge grus i bunden af renden for at opsamle vand.

Inden du går i gang med at plante hælder du kompost ud over den jord, der skal vendes ned over planterne. Det er en god måde at få fordelt komposten. Du skal også sætte en snor op, der hvor du gerne vil have, at planterne skal stå. Det sikrer, at de kommer til at stå lige. Derudover er det også smart, at du lægger en tommestok ved siden af. Det gør det nemt at få den rette afstand imellem planterne. Ved taksplanter skal der være omkring 25 centimeter mellem hver plante.

Det er bedst at plante en takshæk fra september til maj, da planten på det tidspunkt ikke vokser.

Sådan skal en takshæk passes og klippes

De fleste takshække kræver det der kaldes en mellem grad af gødning. Det betyder, at du skal gøde din takshæk med jævne mellemrum, f.eks. 2-4 gange hvert år.

De fleste foretrækker en takshæk, der står med skarpt optrukne linjer. Det vil være nemmest at klippe planten i maj eller i sensommeren. Jo skarpere hækken skal stå, jo oftere skal du klippe den.

Det koster en takshæk

Vil du gerne have en takshæk, er det billigst for dig at købe en barrodsplante. Det er en plante, hvor jorden er rystet af rødderne. Næstbilligst er en plante med klump. Altså en plante, hvor der er en klump af jord rundt om plantens rødder. Det dyreste er en plante i potte.

Der er mange steder, hvor du kan købe en taksplante. Et af de steder på nettet, hvor de har det største udvalg af taksplanter til hæk, er Plantetorvet.dk.

Den almindelige taksplante er den billigste af de tre slags. Den kan du få fra omkring 30 kroner per plante, hvis du køber ti planter.

Den næstbilligste af de tre typer taks er japansk taks. der koster fra lidt over 40 kroner per plante ved køb af 25 planter.

Den dyreste er taks ”Hilii”, der koster fra lige omkring 140 kroner ved køb af en enkelt plante. Du får rabat på planterne, jo flere du køber.

En god måde at finde ud af, hvor mange planter du har brug for, er ved at måle stykket, hvor planterne skal stå. Der skal være 25 centimeter mellem hver taksplante. Det vil sige, at der skal være præcis fire taksplanter per meter. Ved at gange antallet af meter, hvor der skal være hæk med fire, kan du regne ud, hvor mange planter du skal købe til hækken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *