allergivenlige støvsugere

Allergivenlige støvsugere – Hvilken støvsuger skal du vælge?

Som allergiker kan støvsugeren være den værste fjende! Heldigvis bliver der i dag produceret allergivenlige støvsugere som er udstyret med ekstra gode filtre, der holder den værste støv tilbage, men hvordan finder du ud af, hvilke støvsugere som er ekstra allergivenlige?

Dette spørgsmål kan du få svar på i denne artikel, hvor vi har fundet 3 af markedets absolut mest allergivenlige støvsugere. Derudover kan du også læse om, hvilke filtre du bør gå efter samt en række gode råd til at minimere mængden af støv i dit hjem.

Vigtigt at slå fast: Der findes IKKE en støvsuger som er 100% allergivenlig


Inden du koger over af bare begejstring over allergivenlige støvsugere, er det vigtigt at få slået fast, at der ikke findes en støvsuger som er 100% allergivenlig. Populært sagt kan en allergi ikke støvsuges væk. Dog kan du alligevel gøre dig selv en tjeneste ved at vælge en støvsuger som er udstyret med et ekstra godt filter, der vil minimere mængden af støv i dit hjem. 

Herunder kan du se de tre støvsugere som af forhandleren WhiteAway.com bliver vurderet til at være de bedste, hvis du har allergi – eller gerne vil minimere risikoen for at få det. Hvis nedenstående allergivenlige støvsugere ikke lever op til dine forventninger, kan du med fordel tage et kig på kategorien ”Allergivenlige Støvsugere” hos WhiteAway.com, hvor du finder 17 andre allergivenlige modeller.

Siemens Q4 VSQ4GP1268 – Bedst i test

siemens Q4 allergivenlig støvsuger

Denne Siemens Q4 har vundet DR1’s forbrugertest (program sendt d. 20 august 2014), hvilket vidner om en allergivenlig støvsuger af meget høj kvalitet. Den er udstyret med highPower Airflow som betyder, at den har en meget stærk sugeevne. Derudover er den meget lydsvag og har mange reguleringsmuligheder alt afhængig af, hvad den skal støvsuge og hvor.

Specifikationer:

 • Støvemission: A
 • HEPA-filter
 • Energiklasse: D
 • Arbejdsradius: 10 meter

Electrolux UltraOne  ZUOOTIGINR – Prisvinder og gode testresultater

electrolux støvsuger

Denne meget kraftfulde støvsuger fra Electrolux, er udstyret med en super stærk sugeevne, hvilket især gavner dig som har allergi. Kvaliteten er høj, og støvsugeren har et væld af smarte og praktiske funktioner. Derudover finder du også en støvsugerpose på hele 5 liter samt et HEPA-filter med en H13-klasse, der især gør den til en allergivenlig model. Denne model fra Electrolux er i øvrigt Reddot Award Winner 2014.

Specifikationer:

 • Støvemission: A
 • HEPA-filter
 • Energiklasse: D
 • Arbejdsradius: 12 meter

Nilfisk Elite Classic Red – Anbefalet af forhandlere som WhiteAway.com

nilfisk classic elite allergivenlig støvsuger

Denne Nilfisk Elite Classic Red er med stor sandsynlighed en af verdens bedste støvsugere, hvis du kigger på filtreringssystemet. Den er nemlig udstyret med et HEPA-filter med en H14-klasse, hvilket er det bedste! Derudover er den uhyre energivenlig med sin energiklasse A.

Nilfisk Elite Classic Red bliver i høj grad anbefalet til allergikere pga. det meget effektive filtreringssystem. Den er i øvrigt også udstyret med et væld af smarte funktioner som gør din støvsugning til en sand leg. Tre ord der beskriver denne støvsuger godt er: Allergivenlig, ergonomisk og effektiv!

Specifikationer:

 • Støvemission: A
 • HEPA-filter
 • Energiklasse: A
 • Arbejdsradius: 11,2 meter

Gode råd til valg af allergivenlig støvsuger

Hvis du hverken kan finde hoved eller hale i de forskellige allergivenlige modeller, får du her et par nyttige råd du kan gøre brug af i jagten på en god og allergivenlig støvsuger.

Sørg for at vælge en model med et super godt filter

Noget af det vigtigste du bør fokusere på som allergiker, er støvsugerens filter. Et godt filter formår at holde pollen, husstøvsmider og lignende tilbage, når du støvsuger. Det er langt fra alle filtre, der har den evne. Derfor bør du som allergiker være meget bevidst om, hvilke filtre der er værd at benytte sig af.

Mange forhandlere og eksperter giver udtryk for, at et HEPA-filter er et must, hvis du lider af allergi eller gerne vil undgå at få det. Dog skal du vide, at et HEPA-filter mister sin effektivitet, hvis ikke støvsugeren også formår at holde partiklerne tilbage. En god tommelfingerregel er at gå efter en støvsuger, der er A-klassificeret i støvemission – dette fremgår af støvsugerens produktspecifikation.

Vær opmærksom på forskellen på HEPA-filtre

Der er faktisk ganske stor forskel på de HEPA-filtre, der findes i de forskellige støvsugere. Ifølge forhandleren WhiteAway.com kan filtreringen variere far 85% til 99,995% afhængig af, hvilken klasse som HEPA-filtret tilhører.

En allergivenlig støvsuger er typisk udstyret med et HEPA-filter i klassen H13 eller H14. H13 filtrerer 99,95% af partiklerne fra og H14 er mere effektiv med sine 99,995%.

forskellen på hepa filtre

Oversigt fra WhiteAway.com

Som du kan se i oversigten fra WhiteAway.com, er der altså stor forskel på, hvilket HEPA-filter der er tale om. Hvis du kigger på H14 og H12 og sammenligner disse, fremgår det, at H14 er 100 gange mere effektiv end H12. Derfor er det som allergiker altså værd at vælge en støvsuger med en meget høj HEPA-klasse.

Suget spiller også en rolle

Det er en god ide at gå efter en støvsuger med et effektivt sug. Jo stærkere sug, jo mere støv får du opsnappet. Derudover er der rigtig mange støvsugere som mister en stor del af sugeevnen, når posen er ved at være fyldt. Derfor kan det altså godt betale sig at vælge en støvsuger med en stærk sugeevne, så den ikke mister så meget kraft i forbindelse med en næsten fyldt pose.

Betegnelsen ”Allergivenlig Støvsuger” er i mange tilfælde et salgstrick

Det er værd at bemærke, at begrebet ”Allergivenlige Støvsugere” tit og ofte bliver brugt i salgsøjemed. Som tidligere nævnt findes der ikke en støvsuger som er 100% allergivenlig, hvorfor dette begreb tit og ofte bliver misbrugt med henblik på at tiltrække flere kunder til butikken.

Derfor skal du ikke lade dig snyde af forhandleren, hvis der bliver givet udtryk for, at de sælger en støvsuger som er 100% allergivenlig. Det er korrekt, at der findes modeller som er bedre at bruge for allergikere end andre, men helt allergivenlige bliver de aldrig.

robotstøvsuger 788

Robotstøvsugere har både sine fordele og ulemper

Bør du vælge en robotstøvsuger?

En af fordelene ved en robotstøvsuger er, at du kan få den til at støvsuge, når du for eksempel er på arbejde eller ikke er hjemme. Det vil sige, at du slipper for at opholde dig i rummet, når den kører.

Ulempen ved robotstøvsugeren er, at langt de fleste modeller ikke er ligeså effektive som en ”rigtig” støvsuger. Derfor vil der i mange tilfælde være mere støv i dit hjem end hvis du benyttede dig af en regulær støvsuger.

Sådan minimerer du mængden af støv i dit hjem

Støvsugeren kan ikke klare det hele på egen hånd. Derfor er det en god ide at benytte dig af følgende råd, hvis du gerne vil minimere mængden af støvpartikler i dit hjem.

 • Luft ud i 5-10 minutter efter rengøring
 • Tør overflader af med en hårdt opvredet klud
 • Det er en god ide at gøre hovedrent ca. én gang om ugen
 • Undgå væg til væg tæpper hvis muligt (de er en ”støvbombe”!)
 • Lad ikke støvsugeren køre over et areal, der endnu ikke er støvsuget (det får partiklerne til at brede sig i lokalet)

Hvis du har spørgsmål eller andre gode råd du ønsker at dele, er du velkommen til at bruge kommentarfeltet herunder. Alle inputs er meget velkomne!