bosch vaskemaskine

Gode råd når du køber hvidevarer

Har du ligesom tusindvis af andre danskere også svært ved at gennemskue markedet for hvidevarer? Hvilke overvejelser bør du gøre dig? Hvad betyder energimærkningen? Hvilke specifikationer bør du gå efter?

Alle disse spørgsmål kan på lynhurtigvis hobe sig op i dit hoved og gøre det ekstra svært for dig at vurdere, hvilke typer, modeller, mærker, specifikationer osv. du bør gå efter.

Vi vil gerne hjælpe dig

Her hos BedreBoligliv.dk vil vi gerne hjælpe dig godt på vej. Derfor har vi lavet denne artikel, der indeholder et væld af gode råd til køb af nye hvidevarer. Artiklen er især god at læse, hvis du for eksempel er på meget bar bund, hvad angår valg af ny opvaskemaskine eller lignende.

Energimærketip: Gå efter den bedste energimærkning selvom anskaffelsesprisen er høj. Det vil spare dig penge på lang sigt

Start med at fastlægge dine behov

Det bedste du kan gøre er at starte med at fastlægge dine behov. Hvad har du egentlig brug for, når alt kommer til alt? Find et stykke papir frem og noter så mange behov ned som du kan komme i tanke om. Behov kunne for eksempel være:

  • Kølekapacitet i køleskabet
  • Krav til x antal kg i vaskemaskinen
  • Specielle krav til specifikationer såsom et lavt lydniveau
  • Behov for et lavt energiforbrug med henblik på at spare på elregningen


Gå efter det højeste energimærke

Når du køber hvidevarer, så er det en uhyre god ide at kigge ekstra meget på energimærkningen. En høj energimærkning er nemlig ensbetydende med, at energien bliver brugt meget effektivt, hvilket sparer dig for mange penge.

Selvom hvidevarer med høje energimærkninger er dyre i anskaffelsespris, så skal du vide, at de med tiden vil blive billigere end de hvidevarer med lave energimærkninger. Derfor er det meget sjældent, at det kan betale sig for dig at købe hvidevarer med energimærkning A+ fremfor A+++, hvis det forventes, at produktet har en levetid på ca. 10 år.

Værd at vide om specifikke hvidevarer

Herunder kan du læse nogle gode råd om vaskemaskinen, opvaskemaskinen og køle- fryseskabet.

Vaskemaskine

Hvis du gerne vil have en energivenlig vaskemaskine, bør du holde dig fra de såkaldte kombimaskiner. De er nemlig kendt for ikke at være særlig energieffektive.

Hvis du plejer at tørre dit tøj i en tørretumbler, så anbefales det at gå efter en vaskemaskine, der er udstyret med centrifugeringsevne på A. Det vil nemlig være det langt billigste for dig på lang sigt.

Husk at fylde din vaskemaskine så meget som muligt. En halv vask vil nemlig være meget dyrt i energiforbrug i forhold til den nytteværdi du får ud af det. To halve vaske bruger nemlig meget mere vand og strøm i forhold til én enkelt vask. Derfor er det en god ide at samle vasketøj i større bunker og vaske på én gang.

Køle- fryseskab

Gå efter et køle-fryseskab med NoFrost-funktionen. Denne funktion betyder nemlig, at afrimningen foregår automatisk, hvilket sikrer dig et meget energivenligt produkt. Mange amerikaner køleskabe er i øvrigt udstyret med denne funktion.

Gå efter de køleskabe og frysere med LED-belysning. LED er nemlig strømbesparende og kan spare dig for adskillige hundrede kroner om året. Derudover giver LED-lys dig også en meget stemningsfuld og hyggelig belysning.

Det er uhyre vigtigt, at du får valgt den rigtige størrelse køle- fryseskab. En for stor en størrelse vil betyde, at du bruger unødvendigt meget energi på at holde et halvtomt køleskab koldt. Det gælder om at finde den størrelse, der passer så godt som muligt på dit behov, så du udnytter energien effektivt.

Opvaskemaskine

Hvis din opvaskemaskine står placeret forholdsvis centralt i dit hjem, så er det værd at vælge en model, der er støjsvag. I den forbindelse anbefales det at gå efter en opvaskemaskine med et støjniveau på 45 dB eller derunder.

Er I mange som benytter opvaskemaskinen, eller er du kun dig selv? Vælg en opvaskemaskine, der stemmer overens med dit behov for størrelse. Ligesom med vaskemaskinen, så er det meget dyrt at køre en ”halv” opvask.