guide til køb af fladskærm

Guide til køb af fladskærms TV

Køb af nyt fladskærms TV kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i. Hvor stor skal TV’et være? Hvad betyder SMART TV? Hvad med lyden? Sådanne spørgsmål og mange flere opstår typisk, når du er gået på jagt efter et nyt TV, men hvad skal du egentlig fokusere på, hvis du gerne vil have et godt og kvalitetsfyldt TV?

Det kan du i denne guide få svar på, hvor vi har beskrevet nogle af de vigtigste overvejelser du bør gøre dig, når du gerne vil finde et nyt og lækker fladskærms TV til stuen. Brug de næste 5 minutter på at læse med her og bliv meget klogere på, hvad du bør kigge ekstra godt efter, når du køber nyt TV.

Billedkvalitet: Hvordan vurderer du kvaliteten?

Et godt TV bærer præg af en god billedkvalitet. Derfor er det værd at gøre sig nogle tanker om netop dette, inden du beslutter dig for at svinge dankortet. Når du står i en butik, kan det godt være svært at vurdere, hvor god en kvalitet det pågældende TV har. Dog er det en god tommelfingeregel at kigge lidt på hudfarverne på menneskerne. Ser de naturlige ud? Hvis ja, så er kvaliteten med stor sandsynlighed god nok.

Vær dog opmærksom på, at mange forhandlere har en speciel ”promotion-film” til at køre deres fladskærme. Spørg derfor gerne forhandleren om han eller hun ikke kan vise noget andet – for eksempel et talkshow eller TV-avisen, hvor du for alvor kan bedømme menneskernes hudfarve.

SMART TV: Har du behovet?

Et SMART TV er især noget for dig, der elsker at se film via de online tjenester som findes her HBO Nordic, Netflix, Viaplay m.fl. Derudover er denne type fladskærms TV også at foretrække, hvis du for eksempel gerne vil have muligheden for at surfe på nettet direkte via skærmen eller måske har behov for at foretage nogle Skypeopkald via dit fjernsyn.

SMART TV er stadig ret nyt for de fleste danskere, og denne type TV har ikke for alvor printet sig fast på nethinden i de danske hjem. Hvis du overvejer et SMART TV, bør du se nedenstående video, hvor Living Smart TV giver en lille status.

Størrelse: Hvor mange tommer har du brug for?

Kan du nøjes med et 32 tommer eller har du et behov for at imponere alt og alle med et +50 tommer TV? Hvad end du vælger den ene størrelse fremfor den anden, så har det hver især sine fordele og ulemper.

Du får alt andet lige mest ud af dit TV, hvis seer-længden (afstand fra TV’et og hen til dig) harmonerer. Derfor nytter det ikke noget at købe et 50 tommer TV, hvis du blot sidder 2 meter fra det.

Rasmus Partsch fra Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du dividerer seer-længden med 7,5. Ved at gøre dette for du et okay bud på, hvor stort et TV du vil drage stor nytte af.

Lad os tage et eksempel

Seer-længde: 400 cm

400 / 7,5 = 53,3

Så er et +50 tommer TV i dette tilfælde værd at købe.

Pris: Sådan finder du den bedste pris

Prisen er selvfølgelig ikke helt underordnet, når du er ude at kigge på nyt fladskærms TV. Hvis du er interesseret i en ny model, er det værd at vente et par måneder, da den så vil falde i pris. Efteråret og foråret er to årstider, der er gode at handle fladskærms TV i, da priserne typisk er lavere her end i forhold til andre tidspunkter på året.

Det er en god ide at bruge diverse sammenligningssider med henblik på at finde den bedste pris. Der er ingen grund til at betale 500 kr. for meget , hvis du kan få den billigere i butik A fremfor butik B.

Test: Det er en god ide at læse tests og anmeldelser

Tests og anmeldelser er en super god måde at komme et valg nærmere på. I en test bliver der typisk fremhævet 2-4 TV’er, der er markant bedre end de andre. Og hvis du vælger et TV blandt dem der er bedst i test, er der ingen tvivl om, at du bliver tilfreds med dit valg.

Dog er det vigtigt, at du læser tests og anmeldelser som er valide og ikke blot er lavet med henblik på at fange din opmærksomhed og skaffe besøgende/læsere til det pågældende sted. Forbrugerrådet TÆNK er et super godt sted at læse tests og anmeldelser.

Lyd: Overvej soundbar eller eksterne højtalere

Noget af det sidste du bør overveje nærmere er lyden. Det er almen kendt, at fladskærms TV ikke just er udstyret med den bedste lyd der findes. Derfor er det værd at overveje om du ikke skal købe en såkaldt soundbar, der kan forbedre lyden ganske betragteligt. Som alternativ kan du købe dig et sæt højtalere og forbedre lyden på den måde.

Forhandlere af fladskærms TV