motorsav sikkerhed

Sikkerheden skal være i orden, når du bruger en kædesav

Skal du i gang med at fælde træer og save brænde med din nye kædesav? I så fald bør du have styr på sikkerheden, så dit arbejde ikke ender med et alvorligt uheld.

En kædesav er en forholdsvis kraftig maskine, der kan være farlig at håndtere, hvis ikke du følger en række almindelige og anerkendte mål på området. Herunder ser vi nærmere på disse gode råd, så du kan blive klædt godt på til at bruge din kædesav helt uden problemer.

Har du beklædningen og udstyret i orden?

Den rette beklædning

Har du hørt om skærebukser? Skærebukser er en rigtig god måde at sikre sig selv på, da de er fremstillet med henblik på at beskytte dine ben mod kædesaven, hvis den uheldigvis skulle smutte for dig.

Hvis skal arbejde med tungt træ for eksempel i form af træstupper og lignende, kan det godt anbefales at bruge et par sikkerhedssko. Sikkerhedssko er typisk udstyret med et beskyttelseslag af jern, hvilket beskytter dine fødder.

Det er i øvrigt også altid en god ide at benytte et par handsker, da det alt andet lige vil øge komforten.

Sikkerhedsudstyr

Når du bruger en kædesav, bør du gøre dig selv den kæmpe tjeneste at bære sikkerhedsudstyr. Sikkerhedsudstyr omfatter typisk en hjelm med eller uden vesir. Hvis det er en hjelm uden vesir, anbefales det at bruge et par sikkerhedsbriller. Derudover er høreværn også en fantastisk ide, da langt de fleste kædesave larmer rigtig meget.

Skovhuggertips til din motorsav

Hvad bør du ellers vide om brug af kædesave?

Olie

Når du bruger din kædesav, skal du jævnligt sørge for at give den olie med henblik på at undgå unødvendigt meget slid på saven. Du bør IKKE bruge alm. motorolie, men i stedet en kædeolie (viskositet på 125 anbefales). Benytter du dig af en benzinkædesav, skal du ydermere huske at blande 2 taktsolie i benzinen.

Hvornår skal savkæden files?

Ligeså snart at din kædesav begynder at blive sløv og virke ineffektiv, er det tid til at file den skarp igen. Hvis du bruger saven i et længere stykke tid, er det ikke unormalt, at du skal slibe den flere gange i løbet af tidsperioden.

Tegn på at savkæden skal files:

  • Små savspåner
  • Saven har sværere ved selv at save sig gennem træet
  • Skæremærkerne i træet bliver tydeligere og tydeligere

Skriv en kommentar hvis du er i tvivl

Har du flere spørgsmål i forbindelse med brug af kædesav? I så fald hører vi meget gerne fra dig i kommentarfeltet herunder.